Češi jsou v dobré finanční kondici, přesto se ale neunáhlují ke kdejaké půjčce. A odpovědnost jim také není cizí. Populární pro koupi vozu je přímo auto půjčka, někteří pak volí spotřebitelský úvěr nebo pořízení vozu na leasing. Řada lidí si sice kupuje dražší vozy, avšak zároveň je si vědoma úvěrových rizik, a proto je ochotna složit více peněz v hotovosti. Půjčku si pak sjedná jen na část ceny vozu.

S ekonomickou prosperitou lidem už nezáleží jen na ceně automobilů. Nízkou cenu rádi vymění za bezpečnost, nízký kilometrový nájezd a nízký věk vozu. I proto jsou oblíbené kromě ojetin právě zánovní modely.

Roste cena auta, půjčka i výše akontace

Cena vozidla pořízeného na úvěr se zvedla za posledních pět let o zhruba 50 %, průměrně tak dají Češi za auto necelých 260 000 Kč. U zánovních vozů s nízkým kilometrovým nájezdem cena roste pomaleji, v průběhu pěti let se zvedla o zhruba 30 %. Z ceny 301 165 Kč se zvýšila na 405 092 Kč.

Kromě ceny vozu roste i výše půjčky. Zatímco v roce 2014 lidé žádali v průměru o 130 128 Kč, v roce 2018 se průměrná výše úvěru zvýšila na 192 919 Kč. Ještě více zadlužit se jsou pak lidé ochotni kvůli zánovním vozům, u kterých průměrná výše půjčené sumy vzrostla od roku 2014 o 40 % na 286 903 Kč.

Měsíční splátka u ojetého automobilu činí 3 813 Kč, u zánovních vozů je její průměrná výše 4 536 Kč. Co se doby financování týká, ojetiny Češi nejčastěji splácí pět a půl let, zánovní modely šest let.

Avšak neroste jen cena auta a výše půjčované sumy, zvyšuje se také akontace, což je podíl ceny automobilu, který je zaplacen přímo. Nárůst výše akontace je zhruba 37% u ojetin, u zánovních je to pak kolem 20 %. Data vyplývají z analýzy prodejů prodejce ojetých vozů AAA AUTO. 

Jak vybrat vhodné financování vozu?

Sjednat si můžete nejrůznější typy úvěru, které jsou zároveň i online půjčka, takže je vyřídíte snadno a rychle na internetu. Výhodou úvěrů je, že jste majiteli vozu od prvopočátku, což znamená, že s automobilem můžete libovolně nakládat. Nevýhodou je, že se musíte o vůz starat. Zařídit servis a pojištění.

U leasingu se o pojištění i servis stará leasingová společnost. S vozem ale bohužel nemůžete libovolně nakládat. Ve smlouvě je uveden například počet kilometrů i možní řidiči. Výhodou je, že na konci leasingu je možné automobil odkoupit.