„Překvapivě největší strašák, tedy přetočené tachometry, se umístil až na čtvrtém místě,“ říká Pavel Foltýn z Auto ESA. Nejčastějšími současnými triky jsou podle průzkumu snaha majitele prodat do autobazaru vozidlo s nefunkčním filtrem pevných částic nebo vůz zabavený exekutorem.

1. Chybějící nebo nefunkční filtr pevných částic

„Majitelé vozu s nefunkčním filtrem pevných částic nechtějí mnohdy investovat desítky tisíc korun do nákupu nového filtru, a tak se vůz snaží prodat,“ přibližuje situaci Foltýn. Podle něj bylo v Auto ESA odmítnuto během dvou měsíců 73 vozidel, u nichž filtr pevných částic nefungoval nebo vůbec nebyl.

2. Exekuce

„Za dva měsíce bylo naší společností odmítnuto 49 vozidel, která byla zatížena exekucí,“ říká Foltýn. Lidé v exekuci se snaží zbavit svého vozu i pod cenou.

3. Maskované technické závady

Nejčastěji se maskují závady, které lze v dané sezoně těžko odhalit. „Typicky to je například nefunkční vyhřívání zadního okna nebo zrcátek, což lze v létě velmi obtížně ověřit,“ říká Foltýn. Vozidel s vědomě zamaskovanou závadou bylo odmítnuto 37.

4. Přetočené tachometry

Za dva měsíce »jen« 29 vozidel s přetočeným tachometrem. Podle Foltýna jde oproti minulým letům o výrazný pokles, který ovlivnila medializace i schopnost autobazaru vadu relativně snadno odhalit. Rekordmanem byl klient, který nabízel dodávku přetočenou o 350 tisíc kilometrů.

5. Zfalšovaná servisní knížka

Velmi často se majitelé starších vozidel snaží při prodeji vytvořit dojem, že vozidlo bylo pravidelně servisováno. Takových vozů odmítli za dva měsíce 12. „Běžně nám majitel vozu předloží servisní knížku s razítkem již neexistujícího servisu nebo servisní knížku jiného vozu, kterou koupil někde na internetu,“ říká Foltýn.

VIDEO: Jaké ojeté vozy Češi nejčastěji kupují?

Fotogalerie
9 fotografií