Věříme, že tento produkt osloví především ty zákazníky, kteří chtějí naspořené finanční prostředky využít na něco jiného než na nákup vozu a přesto si vůz chtějí pořídit. Uspořené finance pak mohou použít například na rekonstrukci bytu, cestování nebo je investovat do vzdělání,“ říká Pavel Foltýn z  Auto ESA, které novinku ve financování nabízí pod označením Operativní financování . Výhoda nového produktu spočívá především v garanci nabídky zpětného odkupu za aktuální výkupní cenu platnou v době odkupu. Na konci splátkového období si pak může zákazník vůz buď odkoupit, nebo jej za předem stanovených podmínek vrátit do bazaru, případně si vybrat nové auto.

Autor: Auto Esa

Trend tak kopíruje chování zákazníků v západní Evropě nebo USA, kde se formou splátek nakupuje až 80 % všech automobilů. „Česká veřejnost si začíná uvědomovat, že nákup automobilu nemusí být nutně spojen s dlouhodobým spořením na akontaci a následnou finanční zátěží ve formě vysokých splátek,“ tvrdí Petr Přikryl, předseda Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů ČR.

Garance nabídky zpětného odkupu je zároveň i určitou pojistkou pro ty, kteří by mohli mít problémy se splácením. Po uplynutí dohodnutého období totiž může zákazník vůz prodat zpět do autobazaru a získat tak část financí zaplacených formou předchozích splátek.

Auto Esa
Autor: Auto Esa

Díky novému typu financování bude pořízení vozu mnohem dostupnější. To by se mělo promítnout i do stáří vozového parku v České republice. Průměrný věk registrovaných vozů totiž posledních dvacet let každoročně stoupá  - loni se vyšplhal až na 14,73 roku, což je jedno z nejvyšších čísel v celé Evropě. „Samozřejmě pokud tento způsob financování změní chování zákazníků a povede k výraznějšímu nakupování mladších ojetin, tak se to na stáří vozového parku v České republice projeví,“ vysvětluje Pavel Tunkl ze Svazu dovozců automobilů.

Jako příklad financování s garantovaným odkupem uvádí Pavel Foltýn jeden z nejžádanějších ojetých vozů současnosti, model ŠKODA Octavia II, 1,6TDI, r.v. 2013 v ceně 270.000,-Kč. Klient na začátku splátkového období neplatí žádnou akontaci a při délce financování 36 měsíců platí pouze měsíční splátku ve výši 4.700,-Kč. Po skončení tohoto období může vůz odkoupit nebo jej vrátit do autobazaru a s využitím stejného produktu si pořídit vůz nový. „Rodinný rozpočet tak nebude zatížen vysokými splátkami a klient může mít každé dva nebo tři roky nový automobil,“ uzavírá zástupce Auto ESA.

 

Fotogalerie
4 fotografie