Čím je tento už na první pohled sci-fi stroj zvláštní? Zatímco u automobilů jsou hybridní (více druhů pohonu) modely už celkem běžnou záležitostí, u motorek dosud vládly pochybnosti o jejich výkonnosti. Proto se obě společnosti snažily vyvinout stroj, který by byl vynikající jak po stránce energetické úspornosti, tak i ve výkonu.

„Tento hybridní motocykl o hmotnosti zhruba 453 kilogramů dosahuje v sériovém režimu rychlosti 160 až 177 kilometrů. Nejvyšší rychlost je záměrně omezena na 185 kilometrů, ale mohl by dosáhnout až 240 kilometrů za hodinu,“ vysvětluje Marc Sherman ze severoamerické pobočky Schneider Electric.

Silák s motorem do V

Co je na této motorce opravdu unikátní, je dvouválcový motor do V, který je znám pod označením V-Twin. Výkon elektromotoru je úctyhodných 96 koní, při paralelním zapnutí benzinového motoru šplhá až na vynikajících 196 koňských sil. Tato pohonná jednotka kombinuje elektromotor se spalovacím motorem. Ten může jednak sám pohánět tento stroj, ale zároveň dobíjí baterie pro druhý, čistě elektrický pohon.

V době, kdy ceny benzinu rostou závratnou rychlostí, to je pro motorkáře dobrá zpráva, i když ta horší bude asi cena tohoto zázračného stroje (tento prototyp má řádově cenu kolem 4 milionů korun).

Mezi přednosti tohoto motorkářského skvostu patří také dojezdová vzdálenost. Je totiž schopen na jedno natankování či nabití ujet 800 kilometrů na jednu nádrž, což je srovnatelné např. s velmi úsporným turbodieselovým motorem 1.9 TDI koncernu VW.

Další vychytávky

Motorka budoucnosti se může pochlubit i interaktivní dotykovou přístrojovou deskou, která řidiči poskytuje různé informace, biometrickým startovacím tlačítkem, zpětnými a předními kamerami. Řidič si může například navolit, zda pojede na elektřinu, benzin, či na oba pohony. Chytrá napájecí stanice měří energii vstupující do motocyklu i spotřebu, tedy energii opouštějící stroj.

Jsou tu i další vychytávky, včetně počítačem navrženého designu, které hlavně šetří energii. Pochopitelně že tahle motorka nezatíží životní prostředí ani hlukem, ani emisemi. Právě proto se o ní dá mluvit jako o stroji budoucnosti.

Parametry motorky

Hmotnost: 453 kg
Max. výkon: 196 koní
Max. rychlost: 185 km/hod
Cena: 3 600 000 Kč