Jezdit autem se v posledních letech stalo adrenalinovou zábavou, kdy je třeba počítat prakticky se vším. Slušní řidiči za volant usedají s obavou, zda bezpečně dojedou, zatímco piráti se bezohledně řítí kupředu. Dodržovat rychlost? Blbost! Jezdit ohleduplně? Ne! Dávat blinkr? Ani nápad! Najíždět na řidiče dodržující pravidla? Určitě!

S tím by teď měl být konec! Alespoň to slibují poslanci, kteří schválili novelu silničního zákona. Pokud ji včas schválí Senát a prezident, mohla by platit možná už od května.

Změn je opravdu hodně, Blesk o nich podrobně informuje na dalších stranách této mimořádné přílohy. Největší diskuzi zatím vzbuzují tři změny. Odstranění cedulí označujících měření rychlosti městskou policií, povinné zimní pneumatiky a také (ne)tolerance alkoholu za volantem.

Anketa: Jste pro odstranění cedulí u radarů?

Fotogalerie
1 fotografie

Nejspornější novinky schválené poslanci

811144:gallery:true:trueZmizí radadrové výstrahy - Jsou to dva roky, co strážníci museli tam, kde měří rychlost, montovat značky, které na to upozorňují. Řidiči si zvykli, že v označených úsecích sundají nohu z plynu. Jenže jinde pak mnozí zase přitlačí. I to je důvod, proč se teď povinnost upozorňovat na radary značkami ruší. „Bude lepší, že řidiči nebudou vědět, kde se měří, aby si dávali pozor všude,“ hájí změnu šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Odpůrci sice tvrdí, že značky působily preventivně, nicméně obcím nic nebrání, aby je ponechaly. Na druhou stranu mají řidiči obavu: Nezačnou strážnici měřit na nesmyslných místech, například hned za cedulí označující začátek obce, přestože k prvním domům je to 300 metrů? Jinými slovy: Zvýší se bezpečnost na kritických místech, nebo jen snadno naplní městská kasa?

S policistou na technickou - Také si někdy říkáte, jak to prorezivělé nebo neuvěřitelně čoudící auto před vámi mohlo projít technickou? Policisté budou mít nově možnost kontrolované vozy okamžitě poslat na technickou kontrolu. Tedy pokud bude v dosahu osmi kilometrů. Zní to logicky, ovšem má to pár háčků. Kdo bude například tuto kontrolu platit? „Když se nic nezjistí, tak zřejmě stát. A pokud závady na autě budou, pak náklady ponese řidič,“ říká poslanec Stanislav Huml, který považuje schválenou vzdálenost za přiměřenou. Někteří řidiči ale v diskuzích na internetu zmiňují ještě něco jiného: Nehrozí, že se policisté domluví se spřátelenými STK a zajistí jim tak třeba každý čtvrtek stálý přísun platících zákazníků? Protože na každém autě lze obvykle něco najít...811145:gallery:true:true

Alkohol ne! A body také ne! - Novela také ruší trestné body třeba za jízdu bez světel, za malé překročení rychlosti nebo za řízení s méně než 0,3 promile alkoholu. To by mohlo mnohé řidiče svádět k tomu, že je jedno pivo k polednímu guláši povoleno. Jenže pozor! S minimálním množstvím alkoholu v krvi sice vyváznete bez bodu, ale pokuty zůstávají!

Zimní gumy ano, ale... - Nově budou muset mít v období od 1. 11. do 31. 3. řidiči na autech zimní gumy. A to tam, kde bude náledí, sníh či námraza, ale i tam, kde to »lze očekávat«. Což není příliš jasná formulace. „Na silnicích nebude sucho, řidič bez zimních gum zaplatí pokutu. Pokud bude sucho, nemá policie nárok. Kde je problém?“ nechápe kritiku poslanec Huml (VV).