Čím dražší, tím lépe se vám s ní bude zacházet, ale rozdíl mezi nejlépe a nejhůře hodnocenou byl minimální.

V testu najdete přenosné autonavigace, které lze na našem trhu koupit – vybrány byly typické modely pro jednotlivé značky. Porovnávaly se přitom parametry a funkce přístroje a jeho chování při praktické jízdě, kde se posuzovala hlavně jednoznačnost povelů. Výsledkem je pak hodnocení v procentech, které je výsledkem známkování 62 parametrů a následného vyhodnocení. Výsledný počet procent je průměrem. Nejvyšší hodnocení vůbec dostala navigace TomTom Go 930 Traffic, která je sice i nejdražší, ale vyhověla všem požadavkům na 82 %.

Co z testu vyplynulo?

Shrnout to jde do zásadního zjištění: Všechny navigace jsou v podstatě stejné. Marek Lutonský, šéfredaktor webu navigovat.cz., k tomu říká: „Při testování nás překvapil minimální rozdíl mezi nejlepším a nejhorším testovaným přístrojem. Základní vlastnosti totiž mají všechny navigace takřka shodné. Liší se jen detaily, které sice mohou být pro někoho rozhodující, ale každý uživatel je může posuzovat trochu jinak. Výběr navigačního přístroje totiž musí být do značné míry subjektivní – uživateli musí vyhovovat, parametry nejsou to hlavní.“

Fotogalerie
3 fotografie

Navigace
Autor: Blesk - David Malík

Navigace
Autor: Blesk - David Malík

Navigace
Autor: Blesk - David Malík

Kam v autě dát navigaci?

Je to přímo nerudovská otázka: Kam s ní... tedy s navigací. V poslední době totiž několik řidičů neprošlo technickou kontrolou proto, že na předním okně nechali připevněný držák na navigaci, což se prý nesmí. Ale kam ho dát, abyste na ni viděli a zároveň nezabraňovala řidiči ve výhledu?

Ukázat na místo, kam byste si ji měli dát, vlastně nejde. U každého auta a také každého (tedy jinak vysokého) řidiče to je jinak. Sedněte si tedy do auta a najděte místo na skle, za kterým už nevidíte silnici či okolí, ale jen kapotu. To by mělo být místo, které tedy není vaším zorným polem, a tam umístěná navigace by vadit neměla. Takto umístěná by měla v pohodě projít i při případné policejní silniční kontrole.

Neplaťte pokutu!

Policisté se ale často nerozpakují právě za umístění navigace vybírat pokutu až 2000 Kč s tím, že na skle nemá co dělat. Má řidič pokutu zaplatit?

„Jestli jste přesvědčeni, že navigační zařízení máte instalováno na čelním skle způsobem, jenž výhled nezakrývá, odmítněte blokovou pokutu a trvejte na dalším dokazování v klasickém správním řízení. K zaplacení pokuty v blokovém řízení vás nikdo nutit nemůže,“ říká k tomu Václav Špička z Autoklubu ČR.

Článek o navigacích poskytl server Navigovat.cz