Po válce se legendární 770 K lange ztratil. Nyní je ale pancéřované, pět tun těžké, osmiválcové auto zřejmě znovu na světě.

Pochází z roku 1935 a nese poznávací značku 1A 148461. Obchodník se starožitnostmi Michael Fröhlich (59) z Düsseldorfru je přesvědčen, že jde skutečně o vůz Adolfa Hitlera: "Mám papíry, které to jednoznačně dokládají. Například certifikát od firmy Mercedes a písemnou objednávku vozidla. Jsou pod ní podepsáni Hitler a říšský kancléř."

Podle německého obchodníka Fröhlicha je toto mercedes Adolfa Hitlera
Autor: ČTK

Podle německého obchodníka Fröhlicha je toto mercedes Adolfa Hitlera

Na příkaz neznámého ruského miliardáře měl Fröhlich auto vypátrat. Pečlivě sledoval cestu Hitlerova vozu napříč desetiletími. "Po válce se objevil na jednom rakouském nádraží, kde byl prodán za 2000 marek. Potom byl umístěn v muzeu automobilů v Las Vegas. Když však majitel zemřel, koupil auto pivní sládek Schörghuber z Mnichova. Po jeho smrti získal vůz sběratel z německého Bielefeldu," popisuje výsledek svého pátrání starožitník.

Ruský zájemce nakonec koupil celou Němcovu sbírku mercedesů. „Za několik milionů eur,“ odmítl Fröhlich prozradit konečnou částku. Hitlerův vůz putoval do Moskvy, zatímco pro zbývajících pět veteránů má düsseldorfský obchodník najít kupce.

„Měl jsem pochybnosti, přece jen šlo o auto masového vraha,“ zdráhal se obchodník nabídku přijmout.


Model: Mercedes 770K
Maximální rychlost: 180 km/h
Výkon motoru: 400 koní Váha: 5 tun
Rok výroby: 1935
Barva: modročerná
Zvláštní znamení: otevřená střecha, 4 cm silné neprůstřelné sklo, nádrž na 300 litrů, prohlubeň na stání pod sklápěcím sedadlem spolujezdce
Spotřeba: 40 litrů na 100 km/h
Stav tachometru: 33 000 km