Letos se sešlo více než 2 500 projektů od autorů 95 různých národností. Tyhle tři nápady byly na autosalónu v Paříži vyhlášeny jako vítězné.

1. místo RD
Autor: Carlos Arturo Torres Tovar, Kolumbie (25)

RD
Autor: Foto pro Blesk - Peugeot

Je velmi stabilní a ovladatelný. Jednomístný vůz je poháněn ekologicky šetrným elektromotorem a svému řidiči zprostředkovává jedinečný pocit volnosti – panoramatický výhled, hlasová podpora řízení nebo systém projekce informací potřebných pro bezpečnou jízdu. Výhodou pro město je i fakt, že je naprosto tichý.

2. místo EGO
Autor: Emre Yazici, Turecko (45)

EGO
Autor: Foto pro Blesk - Peugeot

Jednomístný vůz na elektřinu uveze jednu osobu. Potřebné informace se zobrazují na pružném čelním skle, které se při nastupování nebo vystupování svine dozadu, víko zavazadlového prostoru se zasune při otevírání pod podlahu. Řízení se provádí změnou rychlosti rotace kol jednoho nezávisle na druhém, což umožňuje otáčení vozu na místě.

3. místo 0X0
Autor: Lou Ke, Čína (22)

OXO
Autor: Foto pro Blesk - Peugeot

Jeho hlavní předností je použitý systém kloubního spojení do písmene X, který mu umožňuje zmenšit vnější rozměry při parkování nebo v úzkých uličkách. Vynalézavý systém kol umožňuje boční pohyb, otáčení na místě a jeho mobilita v městském provozu je skutečně optimální. Ovládá se manuálně nebo automaticky a pokud zvolíte program "Jízda bez stresu", můžete se jen kochat...

Obrazovou dokumentaci vítězných projektů soutěže Design Peugeot najdete zde.