Celý život s manželkou Miluší (61) šetřil, aby si na důchod pořídil domek. Za tím účelem oslovil karvinskou RK Astoria. Zájem projevil o dům v Karviné-Loukách. Původní bydlení prodával a nový domek v Loukách chtěl koupit. Tehdy začaly potíže.

Po podpisu rezervační smlouvy zaplatil realitce 150 tisíc zálohy na kupní cenu, která zněla na 1 milion 650 tisíc korun. „Zdůrazňoval jsem, že musím prodat nejdřív vlastní dům a potom že mohu koupit nový. Neměli s tím problém,“ vzpomíná František Studník.

Jelikož stále prodejce domu nenalézal kupce na svůj původní domek, s realitkou Astoria se domluvil na prodloužení termínu smlouvy na dům v Loukách. „Dvakrát písemně, potřetí ústně. Nakonec mi řekli, že jsem prý porušil smlouvu,“ uvedl senior. Realitka tvrdí, že nedodržel dohodnuté podmínky, a že tak přišel o 150 tisíc rezervační zálohy.

A chce i dalších 15 tisíc korun, což je dohromady 10 procent kupní ceny domu v Loukách. „Nabízel jsem 30 tisíc, to jim bylo málo,“ hořekuje důchodce. V mezičase si František Studník s manželkou koupil jiný dům v Dolní Lutyni, na který splácí vysokou hypotéku. „Nic nezprostředkovali a chtějí 165 tisíc. Čert mi je byl dlužen. Dal jsem je k soudu. Právnička mě vyšla na dalších 21 tisíc,“ bezradně kroutí hlavou.

Blesku se vyjádřil k případu Miloš Magur, zástupce realitky RK Astoria: „Máme na věc radikálně odlišný pohled. Klient hraje na to, že se stal obětí, a my to jako zprostředkovatel koupě vidíme opačně. Bezpráví se dopustil on vůči prodejkyni rodinného domu v Loukách. Neuvědomuje si, že nedodržel smlouvu, v níž se zavázal k určitým povinnostem. Máme důkazy na to, že vše bylo jinak, než on tvrdí. Byli jsme ochotni přijmout kompromis. I když svou práci jsme odvedli. Jen se nám nelíbily jeho výzvy, ať vrátíme peníze, že jinak naši firmu medializuje. To vnímáme jako jasné vydírání. Rozhodne soud.“

„Po prostudování podkladů, které mi byly předloženy, se nedomnívám, že jde o jednoznačný případ nekalého jednání realitní kanceláře. V daném případě sice kupující složil zálohu, nicméně se zavázal nejen k doplacení kupní ceny v termínu podle smlouvy, ale i k poskytnutí další součinnosti. Této součinnosti dle vyjádření realitní kanceláře nedostál, a způsobil tak svým jednáním náklady, které jdou k jeho tíži,“ vysvětluje advokát David Bascheri, spolupracující se službou ePohledávky.cz.

Tyto náklady senior částečně uznal do výše 30 000 Kč a je tedy prý na soudu, aby rozhodl, zda ujednání ve smlouvě je vymahatelné a porušení smlouvy na jedné či druhé straně bude mít následky pro stranu druhou. „Každý, kdo uzavírá smlouvu, je srozuměn s tím, že druhá strana očekává její splnění, a pokud si tedy rozmyslím situaci a smlouvu dodržet nechci, musím být připraven nést následky svého jednání. Smlouva o rezervaci nemovitosti neobsahuje dle mého názoru žádná nepřiměřená ujednání ze strany realitní kanceláře, a pokud je věc již projednávána u soudu, pak o ní soud jistě spravedlivě rozhodne,“ říká Bascheri.

Úschovna ochrání vaše peníze

Většina realitních kanceláří má na všechny platby jednotný účet. Rezervační poplatky tak mohou často sloužit k hrazení inzerce, nájmu, mezd a podobně. V případě, že k prodeji nedojde a vy chcete poplatek vrátit, nemusí mít kancelář už z čeho čerpat, protože vaše peníze jsou pryč.

Některé tuzemské realitky mají samostatný rezervační účet, na který klient skládá rezervační poplatek, a dále účet provizní, ze kterého se platí náklady a provize. K převodu prostředků z rezervačního účtu na provizní dochází až v momentě vzniku nároku na provizi, tedy například podpisem kupní smlouvy.

Pokud ale chcete mít jistotu, že vaše peníze nebude realitka používat na své platby, domluvte se s ní, že nejen kupní cenu, ale také rezervační poplatek dáte do úschovny. Odtud by se peníze měly uvolnit ideálně až po zápisu vlastnického práva do katastru, v případě rezervační zálohy můžete přistoupit na uvolnění po podpisu kupní smlouvy.

Kupujete nemovitost? Nepodceňujte rezervační smlouvu

V dobře zpracované rezervační smlouvě jsou jasně stanoveny důvody, za kterých je možné rezervaci vrátit. Smlouva má být vyvážená pro všechny strany – to znamená, že účastníky rezervace jsou prodávající, kupující a realitní kancelář, u které je složen rezervační poplatek.

Pojistěte si, že pokud dojde k problémům na straně prodávajícího (nebo pokud vám banka třeba neschválí hypotéku), vrátí vám rezervační poplatek, protože vy jste veškeré závazky dodrželi. Důvody, pro které rezervační poplatek naopak propadne realitce jako smluvní pokuta, je dobré ve smlouvě specifi kovat.

Fotogalerie
5 fotografií