Šetříte dětem prostřednictvím stavebního spoření? Tak pozor! Pokud budete chtít naspořené prostředky na stavebním spoření svého dítěte vyzvednout, potřebujete k tomu souhlas soudu. Jen souhlas zákonného zástupce (tedy většinou jednoho z rodičů) potřebujete tedy k uzavření nebo změně smlouvy o stavebním spoření u nezletilého účastníka.

Vklady na účtu stavebního spoření jsou ale majetkem nezletilého dítěte, proto musí mít zákonní zástupci k nakládání s takovým majetkem schválení soudu. Souhlas soudu nepotřebujete, jen pokud jde o běžnou záležitost nebo záležitost sice výjimečnou, ale týkající se zanedbatelné majetkové hodnoty. Co ale přímo je zanedbatelná majetková hodnota, to už zákon neuvádí.

V zájmu ochrany nezletilého klienta se vyžaduje souhlas soudu například v případech výběru vkladů z účtu dítěte nebo při uzavření smlouvy o úvěru, pokud se nejedná o zanedbatelnou majetkovou hodnotu. Řízení ve věcech péče o jmění nezletilého dítěte je možné zahájit jen na návrh zákonného zástupce. Soud v něm případ posoudí a rozhodne, zda tímto úkonem dítě neutrpí újmu, zda je to pro dítě výhodné apod.

Spoření už nepodědíte

Nový občanský zákoník mění i pravidla stavebního spoření. Po smrti partnera už není možné ve stavebním spoření pokračovat. Smlouva smrtí klienta zanikne a zůstatek stavebního spoření se stává předmětem dědického řízení. Dědic má nárok na výplatu uspořené částky i státní podpory evidované na účtu zesnulého klienta. Navíc »dosáhne« i na státní podporu za kalendářní rok, ve kterém klient zemřel, a to podle skutečně uspořené částky ke dni smrti. Součástí pozůstalosti jsou také případné dluhy klienta vyplývající ze stavebního spoření.