Nájemní bydlení v České republice historicky klesá. Důkazem jsou statistiky. Ještě v roce 1980 počet nájemních bytů přesahoval hranici 40 %. O více než 30 let později trh nájemního bydlení poklesl o polovinu. Nájemních bytů tím pádem začíná být na trhu mírný přebytek, protože lidé o ně nemají takový zájem jako v minulosti.

Češi chtějí raději bydlet ve vlastním, a to především v domě se zahradou. Z průzkumů společnosti Ekonomické stavby vyplynulo, že pro valnou většinu (81 %) je však hlavní překážkou pro stavbu rodinného domu současná výše jejich příjmu.

V případě koupi staršího domu či bytu však také vyvstává problém, kde vzít peníze na jeho rekonstrukci. „V České republice je nyní 22 % bytů postavených před koncem druhé světové války. Tento počet převyšuje množství bytů postavených po roce 1990 o zhruba 5 %. Z toho je patrné, že domácnosti kvůli zastarávání bytového fondu musí stále více přemýšlet o nutné rekonstrukci,“ upozorňuje Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB. O relativně špatném stavu bytů hovoří fakt, že 13 % z nich nemá ústřední topení nebo plné sociální vybavení, popřípadě obojí.

Mnohé domácnosti ale mají hluboko do kapsy a bohužel na potřebnou obnovu jim už nezbývají peníze. Na trhu existují řešení, ať už oblíbené hypoteční úvěry nebo úvěry ze stavebního spoření. Na stavebním spoření klienti oceňují zejména fixní a příznivé úrokové sazby, mohou si sami zvolit dobu splácení, výši splátky, nebo zda chtějí půjčku splatit dříve. V neposlední řadě mají samozřejmě možnost odepsat si zaplacené úroky z úvěru z daňového základu pro výpočet daně z příjmu.