"Po prvotní chuti oživit jeden ze 'zakázaných' fenoménů předlistopadové kulturní scény se ukázalo, že komorní prostor, bezprostřední atmosféra, kdy diváci mají herce doslova na dosah a nahlížejí jim nejen do příslovečné kuchyně, ale i do ložnice či obýváku, otevírá novou divadelní dimenzi," charakterizovala to Petra Vondrová ze společnosti 2media.

Podle členky spolku Kašpar Barbary Lukešové obvykle na takto malém prostoru a v reálné výpravě, tedy v ložnici, koupelně, předsíni, kuchyni a obýváku, se nehraje žádné "divadlo" - tam se zkrátka autenticky existuje.

"A to je pro herce sladká odměna," uvedla herečka.

Dnes Bytové divadlo Ferdinanda Vaňka láká nejen na kultovní inscenaci s proslulým dialogem sládka (Jakub Špalek) a Vaňka (Jan Potměšil), přerušovaným odchody na skutečný záchod. V repertoáru Bytového je také komedie amerického dramatika Davida Ivese To nemá chybu s Barbarou Lukešovou a Adrianem Jastrabanem.

"Na jaře přibudou další dvě inscenace - obnovená Helverova noc, v níž hrají Monika Zoubková a Petr Lněnička, a úplná novinka, Sirotci Denise Kellyho," řekla Vondrová.

Za rok existence si unikátní scéna získala četné příznivce, představení bývají záhy vyprodaná, což není dáno jen velmi omezenou kapacitou zhruba pětadvaceti míst, ale především nevšedním zážitkem, který bytová scéna nabízí.

Vstupenky jsou v prodeji v pokladně Divadla v Celetné, které je domovskou scénou spolku Kašpar. Bližší se zájemci dozvědí na adrese www.divadlovceletne.cz.