Martin McDonagh patří k nejuváděnějším současným autorům. Jeho hry se inscenují po celém světě. Mezi nejpopulárnější patří právě drsná komedie Osiřelý západ. "Příběh se odehrává na zapadlém irském venkově. V inscenaci sledujeme vzájemně se provokující bratry Valena a Colemana, kteří se trumfují v nekonečných slovních přestřelkách, jejichž cílem je toho druhého ponížit," uvedla Kubicová.

Autor podle ní vytvořil jedinečnou komedii naplněnou drsným, ale trefným humorem. Dialogy a groteskní nadsázka zobrazují svět nefungujících vztahů i pochybných mravních hodnot. "Pro mě je Osiřelý západ hrou o lásce. O té, co ji lidé nepociťují, protože jsou příliš líní a znudění, i o té, co ji pociťují, neumí ji dát najevo," řekla režisérka.

Čtyři svérázné postavy nabízejí čtyři velké herecké příležitosti. V rolích dvou bratrů se představí Lukáš Melník a Ondřej Brett, jejich otce hraje Dušan Urban a roli Girleen ztvární Sarah Haváčová. "Osiřelý západ šokuje, ale staví na silném příběhu, vychází z klasického hereckého konverzačního divadla. Nabízí propracované postavy a ve výsledku všechny ty rvačky a sprostá slova lze chápat jen jako jevištní metaforu, to mě baví," doplila režisérka inscenace.

Doposud režírovala v brněnském HaDivadle, Městském divadle Zlín, Divadle J. K. Tyla v Plzni, Národním divadle v Brně a v Národním divadle moravskoslezském. Hru Osiřelý západ nastudovala z překladu Ondřeje Sokola. Hudbu k inscenaci složil Mario Buzzi. Autorem scény je Jaroslav Čermák, kostýmy navrhla Katarína Kováčiková.

Dramatik Martin McDonagh se narodil a vyrostl v Londýně, ale k Irsku, odkud pocházejí jeho rodiče a kde trávil letní měsíce, si vybudoval silný vztah. Tato země plná výrazných lidí, stejně tvrdých jako citlivých, mu učarovala natolik, že se stala dějištěm jeho her. Mezi další hry, kterými si získal uznání a úspěch u diváků i kritiků, patří Kráska z Leenane či Pan Polštář. Nyní se věnuje tvorbě filmové. Podepsán je pod celovečerními filmy V Bruggách a Sedm psychopatů.