Prohlídky pro děti mníšecký zámek pořádá každý víkend po celý rok. Ani v nové sezoně nebude chybět úplně nová prohlídka určená pro nejmenší návštěvníky. Zámek také opět chystá tradiční velikonoční veselici s kuřetem na podporu sbírky Pomozte dětem, akci simulující obléhání zámku švédskými vojsky a připojí se opět k takzvané Hradozámecké noci. "Kromě těchto každoročních akcí se zejména během letních měsíců snažíme rozšiřovat objem kulturních počinů - různých koncertů, výstav, to vše i ve spolupráci s městem," dodala kastelánka.

Mníšecký zámek se letos také pustí do opravy zdi v zahradě, kterou poškodily předloňské vydatné deště. Od pojišťovny na to dostal 1,5 milionu korun, celkové náklady na rekonstrukci ale budou dvojnásobné.

Původně barokní objekt po třicetileté válce přestavěl z tvrze na reprezentativní šlechtické sídlo zbohatlík a dobrodruh Servác Engel z Engelsflussu. V letech 1897 až 1945 zámek sloužil jako bydlení pro šlechtu měšťanského původu. V roce 1945 byl vypleněn a konfiskován. O rok později získalo zámek do správy ministerstvo vnitra, které v něm vybudovalo archiv. V roce 2000 se stal majitelem zámku Národní památkový ústav, který zahájil jeho rozsáhlou rekonstrukci za více než 100 milionů korun. Trvala do roku 2006, kdy se areál otevřel veřejnosti.