Podle soudu vybrali čtyři lidé somálského původu s dlouhodobým pobytem ve Finsku celkem částku ve výši asi 3200 eur (zhruba 88.500 korun), kterou pak v letech 2008 až 2011 poslali na konta Šabábu. Tři z odsouzených dostali pětiměsíční podmínku. Čtvrtý muž, který podle soudu celou trestnou činnost organizoval a navíc verboval ve Finsku dobrovolníky pro islamistické hnutí, si od soudu odnesl podmíněný trest 16 měsíců vězení.

Všichni odsouzení během soudního líčení i po něm vinu vehementně popírali. Peníze prý do Somálska posílali na pomoc chudým.

Finsko přijímá somálské uprchlíky od roku 1990. V současnosti v zemi žije podle odhadů asi 10.000 lidí s kořeny v této neklidné východoafrické zemi.

Hnutí Šabáb bojuje proti ústřední somálské vládě ve snaze zavést v zemi islámské právo šaría. Spáchali několik velkých teroristických útoků v Somálsku i v okolních státech, přičemž k těm nejznámějším patří útok na nákupní centrum v keňské metropoli Nairobi, při němž loni v září zahynulo nejméně 67 lidí.