"Do Vánoc jednání nařízeno nebude, soudce ale avizoval, že by při dalším už chtěl rozhodnout. Pokud nebude jednání žalovaného obstrukční, můžeme očekávat rozhodnutí v prvním čtvrtletí 2015," uvedl Hartmann.

Základní otázkou je podle něj vydání spisu z Rozhodčího soudu, který je napadán. Účastníci mají lhůtu 90 dní na na doplnění důkazů a 30 dnů na udělení souhlasu Rozhodčímu soudu s vydáním spisu. Ve středu přistoupil ke sporu další vedlejší účastník, firma registrovaná v americkém Delaware. "Vnímáme v tom určité nebezpečí zkomplikování sporu," dodal Hartmann.

V případě zamítnutí žaloby by o zmíněné tři miliardy přišel Fond pojištění vkladů (FPV), který vyplácí nároky klientů. Tři čtvrtiny majetku, které zbyly v padlé kampeličce WPB Capital, mohou podle Lidových novin zmizet v zahraničí na účtech netransparentní londýnské firmy. Transakci se snaží zastavit vedle likvidátora kampeličky i ČNB. Jmění v hodnotě tří miliard korun britské schránkové firmě přisoudil rozhodčí nález, pod nímž je podepsán jediný rozhodce, Milan Kindl, známý z kauzy plzeňských práv.

Z materiálů, které mají LN k dispozici mimo jiné vyplývá, že před 12 lety podepsalo vedení kampeličky kontroverzní smlouvu s londýnskou schránkovou firmou Trowmart Limited. Ta dnes vystupuje jako Llainfair Carainion Cwni Daliannol Ltd. Předkupní právo má na téměř veškerý majetek. Britská firma nakonec získala opční právo na většinu nesplacených úvěrů poskytnutých WPB Capital. Toto právo už podle listu uplatnila. Stalo se tak 10. května 2013, tedy o pět dní dříve, než na záložnu ČNB vydala průběžné opatření a zakázala jí tak disponovat s veškerým majetkem.

"Česká národní banka má na základě již známých informací o rozhodčím nálezu, respektive jeho podkladech, důvodné podezření na závažné protiprávní jednání," napsala banka ve vyjádření k soudnímu jednání.

Likvidátor záložny se nyní jménem spořitelního družstva u obvodního soudu pokouší o zrušení Kindlova rozhodčího nálezu. V prvním kole právní bitvy byl úspěšný. Soud odložil platnost rozhodčího nálezu a britská společnost nyní nesmí s majetkem disponovat. ČNB tvrdí, že o dodatcích ke smlouvám nebyla informována, přestože bylo povinností kampeličky hlásit tak závažné kroky regulátorovi.