"Bilanci zahraničního obchodu skrze nižší dovozy v současné době vylepšuje zejména propad cen ropy na světových trzích," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. I v dalších měsících lze podle něj očekávat podobný vývoj. Český proexportně zaměřený průmysl navíc podporuje i slabší koruna.

Export tuzemských firem se proti předloňskému listopadu zvýšil o 3,6 procenta a dovoz o 3,1 procenta. Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler ale dodává, že po očištění o kalendářní efekty byly vývozy i dovozy v listopadu dokonce vyšší než v předešlých měsících, a stále si tak udržují příznivou dynamiku. Po očištění o vyšší počet pracovních dní v listopadu 2013 jsou meziroční růsty u vývozu i dovozu dvouciferné.

Export českých podniků do Ruska v listopadu dál klesal. Po meziročním poklesu českého vývozu v říjnu o 18 procent se propad v listopadu prohloubil na 23 procent. "Dopad obchodních sankcí je tak evidentní. Stejný efekt je patrný i na straně dovozu, který v listopadu meziročně poklesl o 33 procent," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podíl vývozů do Ruska na celkovém exportu klesl v listopadu na 2,8 procenta, ještě v letošním červenci to bylo 3,6 procenta.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se exportní úspěchy české ekonomiky ale ztenčují. "Meziroční zvýšení vývozu strojů a dopravních prostředků v korunovém vyjádření dosáhlo jen 5,7 procenta a poprvé od devalvace koruny z listopadu 2013 nepřekročilo dvojcifernou hranici," uvedl Sobíšek. Upozornil také, že kromě Ruska se nedařilo ani exportu do dalších zemí, například do Rakouska a na Slovensko.

Podle statistiků se na celkové bilanci vedle obchodu s minerálními palivy kladně podepsalo i zlepšení výsledku obchodování s nápoji a tabákem. Vzrostl i přebytek u strojů a dopravních prostředků a surovin. Naproti tomu se ale prohloubil schodek obchodu s chemickými výrobky a snížil se přebytek bilance polotovarů a materiálů.

Přebytek v obchodování se státy Evropské unie se meziročně zvýšil o 3,2 miliardy na 50,4 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 1,3 miliardy na 36 miliard Kč.