Kolem 17:10 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,2185 USD a k jenu posílilo o 0,2 procenta na 146,92 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,2 procenta na 120,62 JPY.

Řecký parlament dnes ani napotřetí nedokázal zvolit nového prezidenta. Zemi tak za necelý měsíc čekají předčasné parlamentní volby, v nichž podle průzkumů má velkou naději na vítězství levicová opozice. Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes oznámil, že pozastavil výplatu další části finanční pomoci Řecku do vzniku nové vlády.

Podle obchodníků byl růst eura pouze nízký a dočasný kvůli spekulantům. Většina obchodníků čeká, že Evropská centrální dále posílí svá stimulační opatření, což by mělo mít za následek pokles eura vůči dolaru. Americká centrální banka (Fed) naopak svá stimulační opatření ukončila a očekává se, že v příštím roce začne zvyšovat úrokové sazby.

Japonská vláda v sobotu schválila balík stimulačních opatření v hodnotě 29 miliard USD. Premiér Šinzó Abe představil balík před dvěma týdny po svém vítězství v parlamentních volbách.

Aktivita na trhu dnes byla nízká, protože většina obchodníků již před koncem roku uzavřela své pozice. Japonský trh pak bude zavřený od 31. prosince do 2. ledna, napsala agentura Reuters.

irl šeb