Žaloba tvrdí, že Facebook sleduje zprávy, ve kterých uživatelé sdílejí odkazy na jiné webové stránky. Získává tak prý profil jejich internetových aktivit. Facebook označil obvinění za nepodložená. "Budeme se energicky bránit," uvedla firma.

Žaloba se odvolává na nezávislý výzkum, který podle ní zjistil, že Facebook sleduje obsah soukromých zpráv uživatelů "pro účely, které nesouvisí s usnadněním přenosu zpráv".

Facebook tak podle žaloby může získávat cenné informace, protože "uživatelé, kteří věří, že komunikují prostřednictvím nesledované služby, o sobě pravděpodobně sdělí skutečnosti, které by nikdy neposkytli, kdyby věděli, že jsou sledováni".

Facebook byl již v minulosti často kritizován kvůli své politice v oblasti ochrany soukromých údajů. Facebook používá více než miliarda lidí po celém světě. Každý den síť navštíví zhruba 700 milionů uživatelů.

Hromadnou žalobu iniciovali dva uživatelé Facebooku Matthew Campbell z Arkansasu a Michael Hurley z Oregonu. Žaloba požaduje pro každého poškozeného uživatele ve Spojených státech odškodné ve výši minimálně 10.000 dolarů (zhruba 200.000 korun), píše server Financial Times.