Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krásné blondýnky za volantem školí své protějšky na okruhu i v lekcích smyku. Mrkněte, v jakých autech jezdí internetové celebrity

/
  • Video se připravuje ...
    7. ledna 2023 ● 12:20

    Jejich videostreamy a instagramové účty lákají desetitisíce fanoušků. Spojuje je vliv ve světě internetu, ale i láska k rychlým, vytuněným autům. A taky peníze, které inkasují. I díky tomu si můžou dovolit milionová auta. Boří navíc i několik stereotypů. Třeba, že blondýna za volantem nemá co dělat - nebo, že “pařan” počítačových her má své místo jen v doupěti v pokojíčku, a cestuje tak maximálně hromadnou dopravou.

  • 1.

    Nejrychlejší žena českého motorsportu

    Gabriela Jílková prorazila ve světě motorsportu a je považovaná za nejrychlejší Češku. Na okruhu se objevila v kokpitu formule, nyní jezdí závody GT4 Racing v nabušeném autu od Mercedesu. Snoubí půvab a oddanost k závodění. Několikrát získala cenu průkopnice Elišky Junkové. “Vážím si, že jsem s tímto světově známým jménem spojována,” vzdává hold své předchůdkyni.

    Říká si Quick Gabi a na instagramu ji sledují desetitisíce fanoušků. Ve volném čase krásná blondýnka natáčí na platformě Twitch živé streamy, aby jim byla ještě blíž. Byť se streamováním dají vydělat velké peníze, Gabriela ho stále bere jako doplněk do programu, který ji baví a u kterého si v jinak náročné závodní sezoně odpočine.

    Gabi je i vášnivou gamerkou. Nejvíce ji, což vás asi nepřekvapí, přitahují závodní hry. “Nejvíce jezdím na iRacingu. Když mám jet trať, která v té hře není, tak přepnu na jinou, jako Assetto Corsa například,” přibližuje. Svoji motorsportovou kariéru navíc propojila i se simulátory, které jí pomáhají se zlepšovat v reálných závodech. “Simulátor je ale pro mě věc, bez které si nedovedu představit jet závody, je to pro mě část přípravy,” vysvětluje.

    Závodit začala už v pěti letech v motokárách. Od té doby ji láska k rychlosti neopustila a to ani poté, co měla vážnou nehodu. “Už když jsem ležela v nemocnici, těšila jsem se zpátky na okruh,” říká. A jestli se někdy během kariéry setkala se stereotypy?  “Tuhle zkušenost díky bohu nemám,” odpovídá.

    Instagram

  • 2.

    Královna smyků, která miluje Japonsko. Lady Hoonigan je půvabnou “chuligánkou na cestách”

    To Nina Zagoždžon, která si přezdívá Lady Hoonigan, zažila i negativní zpětnou vazbu. “Ve světě motorsportu každý ví, že jezdit umím. Spíše na instagramu jsem dostávala hejty typu, že s někým spím, a proto mám ta auta,” svěřila se. “Část, spíše starších mužů, protože se pohybujeme v komunitě na FB a IG, asi nedokáže pochopit, že si žena na něco umí vydělat sama,” dodává.

    Nina má své auto na leasing a splácí ho ze svého. Vedle spolupráce se sponzory a profitem ze sociálních sítí a streamování má také vlastní školu driftu. Smyky jsou jí blíž, než klasické závodění. “Bože, já to prostě miluji. Ta rychlost, ten dým. Tím autem, které si poskládáš, můžeš vyjádřit sám sebe,” odhaluje, proč ji okouzlil svět driftu. 

    Kromě toho je Lady Hoonigan také milovnicí Japonska. I proto si vybrala Toyotu Supru MK5, která je na první pohled nepřehlédnutelná. “Dodnes miluji úpravy na autech a to i drastické. Kdekdo by mohl říct, že vypadají jako kolotoč, ale to je přesně to, co se mi líbí,” říká Nina. A proč Lady Hoonigan? Hoonigan je slovo, které má svoji přesnou definici. Znamená to “chuligán na cestách” a já jsem si před to přidala Lady, takže tam je takový kontrast Lady versus Vandal,” usmívá se.

    Lady Hoonigan se věnuje aktivně také streamování. Kromě motorismu se její vysílání točí také kolem her. Nejraději má esportový titul League of Legends. “Nějaká část tebe musí pro to být stvořená. Nesmíš mít problém vystupovat před lidmi a musíš být sám sebou. Podle mě komunita na twitchi pozná, když si na něco hraješ,” přibližuje, co je podle ní důležité pro to, aby člověk jako streamer uspěl. Ona sama se svoji komunitou interaguje v reálném čase během vysílání v chatu.

    Instagram

  • 3.

    Začínal jako počítačový pařan. Dnes ho herní průmysl živí a pořídil si auto za tři miliony

    Petr Jirák, který si říká Xnapy, je jednou z nejvýraznějších osobností na českém internetu. Jeho streamovací účet sleduje téměř 200 tisíc fanoušků. Xnapy stojí také za zásadním rozvojem gamingu a esportu na československé scéně a to zejména v titulu League of Legends. Letos akcí Prague Champs, kterou spolupořádal, vyprodal O2 Universum.

    I když připouští, že jej někdo může stále považovat za “počítačového nerda”, na samotné hraní už čas nemá. “Poslední dobou hry moc nehraju. Ne, že bych je neměl ve skutečnosti rád, ale čistě kvůli tomu, že to bavení lidí a obsah, který kolem toho tvořím, se stal nedílnou součástí a bez toho mě to už úplně nenaplňuje,” vysvětluje Xnapy.

    Většinu investovaných peněz dává Petr Jirák do své firmy EksDee, která už “více jak deset let vyrábí srandu”. Díky ziskům ze zábavního průmyslu, včetně toho videoherního, si mohl dovolit pořídit elegantní Mercedes C63s v matné černé, jehož cena se pohybuje mezi 3 až 3,5 miliony korun.

    Fanouškem rychlých aut je také Xnapyho spolupracovník z EksDee Michael Florian. Ten na rozdíl od svého kolegy nesázel na Německo, ale “lovil” za oceánem. Michael je hrdým majitelem “ameriky” Dodge Challenger 2020 Scatpack. I tady má cenovka sedm čísel a také v tomto případě začal Michael jako “zarytý pařan”, který svoji lásku ke gamingu či esportu dokázal převést do vydělávajícího byznys modelu.

    Twitch

  • 4.

    Počítačové hry jsou byznys, kde se točí velké peníze a baví miliony lidí po celém světě

    Mezi další influencery a osobnosti ze světa gamingu nebo esportu, kteří se mohou pochlubit milionovými auty, patří například Ivan ‘Dev1’ Lazarov. Ten si pořídil do svého “pojízdného arzenálu” Audi R8. Dev1 pracoval jako softwarový inženýr. Poté se začal živit streamováním, jeho profil sleduje 100 tisíc fanoušků a to i ze starší generace. “Sledují mě i starší lidé, než jsem já, což je opravdu super,” všímá si.

    Bezesné noci, především s herním titulem World of Warcraft, zažíval také Filip Štěrba. Dnes na hraní už tolik času nemá, přesto středobodem jeho profese počítačové hry zůstaly. Štěrba je Head of Esports v mediálním domu Czech News Center a stojí za organizací největší esportové ligy v Československu - Sazka eLEAGUE. Filip je hrdým majitelem kultovního Fordu Mustang GT.

    Štěrba chtěl přehlídkou nadupaných aut ukázat širší veřejnosti, že hraním počítačových her a dalších aktivit kolem nich se dá velice slušně živit. Tento argument podtrhuje fakt, že drtivá většina aktérů jsou mladí lidé, kteří mají nádherné a drahé vozy. Na ně si vydělali právě svým vztahem ke gamingu, esportu, streamingu nebo influencingu.

    Rodiče chtějí, aby jejich děti byli úspěšní a šťastní lidé. Často ale svým dětem zakazují hrát s argumentem, že je to na nic nebo je to neuživí. Jasně, nic se nesmí přehánět a hraní je fajn kombinovat s aktivním pohybem a zdravým životním stylem. Hraní her má na druhou stranu ale ohromné množství benefitů pro mladé a a pozitivní dopad na jejich rozvoj, což dnes potvrzují i renomované vědecké studie,” říká Štěrba.

    Vedle toho jsme chtěli předat poselství, že hry jako takové mají ohromnou cílovku a už dávno nejsou výsadou nerdů v pokojíčcích, ale je to byznys, kde se točí velké peníze a atraktivní zábavní průmysl, který milují miliony lidí po celém světě,” uzavírá esportový promotér.

  • 5.

    Video

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy