Sociální síť nabírá milony nových uživatelů a stává se populární právě i v Americe. Sílí ovšem obavy, že je napojena na čínské zákonodárce a sbírá uživatelská data. Aplikaci totiž vlastní a provozuje čínská firma ByteDance. Na tu teď míří žaloba a vyšetřování.

Žalobu podala ke kalifornskému soudu Misty Hong a staví ji proti americkým pobočkám čínské firmy. Tu dívka osočuje z nedovoleného sběru a uchovávání soukromých dat bez vědomí uživatele. Navíc prý tato data putují na čínské servery a vytváří se z nich profily uživatelů, přestože se do sítě nikdy neregistrovali. Má jít přitom o servery Tencentu a Alibaby, což jsou firmy podezřelé ze silného napojení na čínskou vládu. 

TIP: Co je TikTok: Svérázná sociální síť chytla mladé uživatele, už jich má už 1,5 miliardy

Jak upřesňuje BBC, žaloba je odůvodněna také tím, že na základě sebraných privátních dat cílí provozovatel reklamu a díky tomu navyšuje svoje příjmy. Jedná se tedy o obohacování na úkor soukromých dat. 

Kromě toho podali podnět k prošetření společnosti ByteDance a jejího nakládání s uživatelskými daty někteří američtí senátoři. Například senátor Josh Hawley přímo varuje před napojením TikToku na čínskou vládu. Jiní vyzvali americkou tajnou službu, aby TikTok prověřili, upozorňuje The Hill.

TIP: Bizarní šmejdy z asijských e-shopů: Když to stojí pár dolarů, pochybujte o tom

Problematika TikToku je teď v USA velmi ožehavá a nejen tam. Podezření na zneužívání dat bují a přitom se jedná o sociální síť oblíbenou masově oblíbenou dětmi a mladistvými. 

TitTok se brání, že data neshromažďuje a do Číny neposílá. Pro uživatele z USA prý data ukládá na serverech umístěných v Americe, ze kterých vytváří zálohu na servery v Singapuru.