Crimson Hexagon shromažďovala velké množství veřejných příspěvků ze sociálních sítí Facebook a Twitter. Měla je používat ke zjišťování veřejného mínění na řadu otázek a získaný archiv prý obsahuje biliony příspěvků. Spolupracovala přitom s několika vládními organizacemi z celého světa včetně ruských a amerických.

Facebook společnosti se sídlem v Bostonu v pátek zablokoval přístup a nyní prověřuje, zda uzavřené smlouvy neporušují jeho podmínky. Po zastavení aplikací zahájil širší šetření, jak Crimson Hexagon shromažďuje, sdílí a ukládá uživatelská data. Pevně přitom věří, že v tomto případě, na rozdíl od Cambridge Analytica, nedošlo k získání přístupu k soukromým informacím.

S Crimson Hexagon spolupracoval také Twitter, nicméně na rozdíl od Facebooku zde analytici platili za přímý přístup k prémiové verzi aplikačního rozhraní (API), které zaručuje přístup ke všem tweetům, odpovídajícím specifickým kritériím.

TIP: Openbook - otevřená sociální síť chce konkurovat Facebooku

Facebook přitom zakázal využívání svých dat pro vládní dohled v březnu roku 2017. Crimson Hexagon však kromě vládních organizací spolupracovala také se soukromými firmami, jako jsou Adidas, Samsung či BBC.

Pomyslnou „STOPku“ si mohla analytická firma mimo jiné vysloužit tvrzením na svém oficiálním webu, že může poskytnout „okamžitý přístup k více než bilionu konverzací spotřebitelů a zákazníků ze sociálních médií, fór, blogů, recenzí a dalších zdrojů.“

V příspěvku na oficiálním blogu technický ředitel Crimson Hexagon Chris Bingham zdůraznil, že jeho firma používala pouze veřejné příspěvky. Kromě toho dodal, že kontrakty s vládními organizacemi tvoří jen malou část všech zakázek.

Je evidentní, že v důsledku skandálu Cambridge Analytica začal být Facebook velice ostražitý vůči aplikacím, které mohou zneužívat uživatelská data. Očividně vůči nim míní v budoucnost zaujímat postoj v duchu „nejprve konej, potom se ptej“, takže jako první přišlo suspendování aplikací a teprve nyní následuje vyšetřování. Uvidíme, jaký výsledek přinese.