„Fotka by se neztratila ani ve filmu o nadpřirozených silách,“ napsal britský list The Guardian. Cílem fotomontáže bylo ukázat náměstka starosty, jak se starostlivě sklání nad starou dámou. Namísto toho se náměstek s uříznutýma nohama, a s dalšími úředníky nafouknutý do nadpřirozené velikosti, vznáší nad miniaturní postavičkou staré paní sedící na židli.

Paskvil hitem internetu

Fotografii zveřejnila vláda města Ning-kuo a ihned se stala hitem místního internetu, kde si vysloužila rovný díl kritiky i posměchu. Úřady ji vzápětí nechaly smazat, omluvily se a nařídily zaměstnanci, který fotomontáž vytvořil, aby napsal sebekritiku. Uživatelé čínských mikroblogů neopomněli poznamenat, že zatímco úředníci se za zjevně falešnou fotku sotva omluvili, hrozí vláda vězením pro běžné uživatele internetu za šíření pomluv online.

Foto zobrazuje společenskou ekologii

Úředníci města Ning-kuo nicméně tvrdí, že starou paní skutečně navštívili. A dvě fotografie bylo nutné spojit dohromady proto, že podmínky na místě nedovolovaly zachytit starou dámu a její návštěvu pohromadě. Podle některých uživatelů internetu je ale vlastně zveřejněná fotografie správná. „Doopravdy zobrazuje společenskou ekologii: obraz úředníků je úžasný a lidé jsou malí a pokorní!“ napsal jeden z nich.

Komunističtí grafici v Číně ovládají grafické programy „lépe“ než kdokoliv jiný
Autor: Weibo