KOKOSOVÉ ŘEZY Budete potřebovat (na 1 plech): na těsto: * 250 g másla * 7 žloutků * 180 g cukru moučky * 350 g polohrubé mouky * 1 balíček prášku do pečiva * 3 lžíce kakaa * 3 lžíce mléka na náplň: * 7 bílků * 150 g cukru moučky * 200 g kokosové moučky * 250 g meruňkového nebo malinového džemu Postup: V míse smíchejte změklé máslo, cukr a žloutky. Postupně přidejte kakao, mouku, prášek do pečiva a mléko. Vzniklé těsto rozetřete na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Těsto potřete džemem. Náplň vypracujte tak, že nejdříve ušlehejte sníh z bílků. Potom do něj zlehka vmíchejte cukr a nakonec kokosovou moučku. Rozetřete ji na vrstvu džemu a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. SUŠENKY Z KUKUŘIČNÝCH LUPÍNKŮ Budete potřebovat (na 60 kusů): * 60 g másla * 70 g cukru moučky * 1 vejce * 120 g hladké mouky * 1 lžičku prášku do pečiva * 80 g kukuřičných lupínků * 100 g rozinek (můžete přidat i sekané sušené švestky nebo jiné sušené ovoce) * mléko podle potřeby * trochu lněných nebo sezamových semínek Postup: Máslo ušlehejte s cukrem, vmíchejte vejce a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přidejte rozdrcené kukuřičné lupínky a rozinky. Je-li těsto příliš husté, přidejte trochu mléka. Na plech vyložený pečicím papírem dávejte lžící hromádky těsta, které navrchu mírně zploštěte. Upečte je v troubě vyhřáté na 180 °C. KARAMELOVÉ ŘEZY Budete potřebovat (na 1 plech): na první těsto: * 4 bílky * 200 g cukru krystal * 250 g mletých ořechů * tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu na druhé těsto: * 4 vejce * 200 g cukru krystal * 200 g polohrubé mouky * 1 balíček prášku do pečiva * marmeládu na potření těsta * čokoládovou polevu na náplň: * 200 g cukru krystal * 200 ml vody * 2 lžíce hladké mouky * 250 g másla * 4 žloutky * čokoládovou polevu na zdobení Postup: Připravte si první těsto: z cukru a bílků ušlehejte tuhý sníh. Zlehka do něj vmíchejte ořechy a pak ho rozetřete na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Připravte si druhé těsto tak, že ušleháte do pěny vejce s cukrem, vmícháte do něj mouku s práškem do pečiva. Druhé těsto vlijte na první vrstvu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Cukr krystal nechte zkaramelizovat, potom ho rozpusťte ve 200 ml vody, přidejte hladkou mouku a svařte na kaši. Nechte ji vychladnout. Máslo ušlehejte se žloutky a postupně do něj vešlehejte karamelovou hmotu. Upečené a vychladlé těsto potřete marmeládou, na ni rozetřete náplň, na závěr polijte čokoládovou polevou a nechte ztuhnout. TVAROHOVÁ VÁNOČNÍ ŠTOLA Budete potřebovat (na 1 štolu): * 370 g hladké mouky * 150 g rozpuštěného másla * 125 g cukru moučky * 1,5 balíčku prášku do pečiva * 250 g tvarohu * 2 vejce * 1 balíček vanilkového cukru * rozinky, oříšky a kandované ovoce podle chuti * rozpuštěné máslo na potření * cukr moučku na posypání Postup: Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosejte do mísy. Přidejte oba druhy cukru, rozpuštěné máslo, vejce a tvaroh. Přísady zpracujte, do těsta přimíchejte rozinky, oříšky a kandované ovoce a ještě jednou promíchejte. Těsto rozválejte na obdélníkovou placku silnou asi 3 cm. Delší okraje přehněte tak, aby se uprostřed dotýkaly, a ještě jednou je dlouhou stranou přehněte napůl. Štolu položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut. Ihned po upečení potřete štolu rozpuštěným máslem a posypejte cukrem. ISCHELSKÉ DORTÍČKY Budete potřebovat (na 2 plechy): * 210 g másla * 210 g hladké mouky * 100 g cukru moučky * 100 g mletých vlašských ořechů * 1 vejce (lze vynechat) * skořici * špetku soli * citronovou kůru na polevu: * čokoládu na vaření * 1 lžíci rostlinného tuku na slepování: * rybízový džem * cukrové perličky na zdobení Postup: Mouku prosejte a smíchejte s cukrem, ořechy a s máslem pokojové teploty. Přidejte skořici, sůl a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto a dejte je uležet do lednice asi na hodinu. Pak těsto vyválejte na plát silný asi půl centimetru a vykrajujte z něj kolečka. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C přibližně 8-10 minut. Ke konci pečení kolečka pozorně hlídejte, aby se nepřipálila. Po vychladnutí slepujte upečená kolečka rybízovým džemem. Připravte si polevu: ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření spolu s 1 lžící rostlinného tuku a dobře promíchejte. Vrchní část slepených dortíčků namáčejte v polevě a posypejte perličkami nebo jiným cukrářským zdobením. MEDOVNÍK Budete potřebovat (na 1 plech): * 400 g hladké mouky * 300 g cukru moučky * 200 ml oleje * 500 ml mléka * 2 vejce * 2 lžíce kakaa * 1 lžičku jedlé sody * 1 lžičku skořice * 1 prášek do perníku * 1 lžíci medu * tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu * rybízovou marmeládu nebo čokoládovou polevu * kokos nebo barevnou cukrovou rýži Postup: Všechny přísady dejte do větší mísy a šlehejte asi 5 minut, dokud se nespojí v hladkou směs. Vyšlehané těsto vlijte na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Před pečením můžete těsto posypat sekanými ořechy, rozinkami nebo kousky sušeného ovoce. Pečte asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vychladnutí těsto potřete pikantním džemem, například rybízovým nebo malinovým, případně je polijte čokoládovou polevou a podle chuti posypejte kokosemnebo barevnou čokoládovou rýží. KŘUPAVÁ KOLEČKA Budete potřebovat (na 40 kusů): * 225 g hladké mouky * 275 g cukru krystal * 1 balíček vanilkového cukru * špetku soli * 140 g másla * 1 žloutek * 175 ml smetany ke šlehání * 250 g nesolených arašídů * 75 g sušených meruněk * 200 g čokoládové polevy Postup: Mouku smíchejte se 100 g cukru krystal, vanilkovým cukrem a se špetkou soli, přidejte 125 g nakrájeného másla, žloutek a vypracujte těsto. Nechte je odpočinout v lednici asi půl hodiny. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát a formičkou z něj vykrajujte kolečka o průměru asi 5 cm. Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 7 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Rozehřejte 15 g másla a 175 g cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Postupně vmíchejte smetanu ke šlehání, nakrájené meruňky, arašídy a povařte 3 minuty. Hmotu naneste s pomocí dvou lžiček na předpečená kolečka. Vraťte je ještě na 15 minut do trouby. Polevu rozpusťte ve vodní lázni a namáčejte do ní spodní část vychladlých koleček. MÁSLOVÉ HVĚZDIČKY Budete potřebovat (na 2 plechy): * 400 g ladké mouky * 3 vejce * 180 g másla * 1 balíček prášku do pečiva * sůl * kmín * mák nebo koření na pizzu Postup: Prosetou mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte nakrájené máslo, 2 vejce, sůl a vypracujte těsto. Na pomoučeném válu rozválejte těsto na plát silný 1 cm. Formičkou z něj vykrajujte hvězdičky, vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně potřete ušlehaným vejcem. Osolte, posypejte kmínem a mákem nebo kořením na pizzu. Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. JABLEČNÝ ŠTRÚDL Budete potřebovat (na 4 kusy): na těsto: * 400 g hladké mouky * 200 g rostlinného tuku * 1 bílý jogurt * 1 balíček prášku do pečiva na náplň: * 2 kg jablek * 100 g mletého máku * 100 g vlašských ořechů * cukr krystal * 100 g rozinek * strouhanku podle potřeby * mléko na potření Postup: Mouku smíchejte s tukem, jogurtem a s práškem do pečiva, vypracujte hladké těsto a rozdělte je na 3-4 díly. Omytá a oloupaná jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a krátce poduste. Jednotlivé díly těsta postupně rozválejte v pláty, přeložte je na utěrky, rozložte na ně dušená jablka a podle chuti posypejte mákem nebo ořechy, rozinkami a strouhankou. Podle chuti jablka přislaďte. Každý plát těsta s pomocí utěrky sviňte a přeložte na plech vyložený pečicím papírem. Štrúdl svrchu potřete mlékem a propíchněte vidli Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut. KRÁLOVSKÉ ŘEZY Budete potřebovat (na 1 plech): na světlé těsto: * 350 g polohrubé mouky * 350 g másla * 3 lžíce vody na tmavé těsto: * 6 vajec * 200 g cukru moučky * 50 g kakaa * 100 g ořechů * špetku soli na pudinkový krém: * 125 g másla * 6 lžic cukru * 1,5 balíčku vanilkového pudinku * 500 ml mléka * cukr moučku na posypání Postup: Z mouky, změklého másla a vlažné vody vypracujte vláčné těsto a dejte je na 2 hodiny do lednice. Potom je rozdělte na 2 části, jednu rozválejte a nakrájejte rádýlkem na čtverce. Rozložte je na plech otočený dnem vzhůru, propíchejte vidličkou a pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Druhou část těsta také rozválejte, vložte do hlubšího plechu vystlaného pečicím papírem. Připravte si tmavé těsto tak, že z bílků se špetkou soli vyšleháte tuhý sníh. Smíchejte žloutky s cukrem a vmíchejte sníh z bílků. Opatrně vmíchejte ořechy a kakao. Tmavé těsto rozetřete na světlé a pečte asi 20 minut při teplotě 175 °C. Z mléka, cukru, vanilkového cukru a pudinku uvařte hustý krém. Po odstavení do něj vmíchejte máslo a za občasného míchání nechte vychladnout. Potom krém rozetřete na upečená těsta, přikryjte čtverečky bílého těsta a posypejte cukrem moučkou. Dejte ztuhnout do lednice. MERUŇKOVÉ ŘEZY Budete potřebovat (na 1 plech): na těsto: *120 g polohrubé mouky * 220 g másla * 220 g cukru moučky * 6 vajec * půl balení prášku do pečiva * 2 lžíce kakaa * tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání plechu na náplň: * 220 g mletých vlašských ořechů * 150 g cukru moučky * 1 meruňkový kompot * meruňkový džem * 2-3 lžíce rumu na polevu: * 100 g čokolády na vaření * 80 g másla * půlky ořechů na zdobení Postup: Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny, přidejte tuhý sníh z bílků a zlehka vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Plech vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou naplňte těstem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vychladnutí potřete upečené těsto meruňkovým džemem a poklaďte půlkami okapaných meruněk. Koláč posypejte ořechy smíchanými s cukrem moučkou, pokapejte rumem a šťávou z kompotu. Nechte v chladu ztuhnout. Na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte rozlámanou čokoládu a umíchejte dohladka. Moučník polijte čokoládovou polevou, rozkrájejte na čtverce a na každý kousek dejte půlku vlašského ořechu. NEPEČENÁ ROLÁDA Budete potřebovat (na 2 rolády): * 250 g kakaových sušenek * 150 g cukru moučky * 100 g medu * 30 g kakaa * 1-2 lžíce silné černé kávy na náplň: * 150 g másla * 1 balíček vanilkového cukru * 100 g cukru moučky * 100 g kokosové moučky * 50 g medu * kokos na obalení Postup: Sušenky nastrouhejte a smíchejte s cukrem, medem, kakaem a s kávou. Na náplň smíchejte máslo s oběma druhy cukru, medem a s kokosovou moučkou. Těsto rozdělte na poloviny a obě části rozválejte na pláty silné asi půl centimetru. Na každý plát rozetřete polovinu náplně a pak srolujte. Roládky trochu navlhčete vodou a obalte v kokosu. Zabalte je do alobalu, dejte do lednice a ztuhlé krájejte na plátky. MOCCA ROLÁDA Budete potřebovat (na 1 roládu): na těsto: * 6 vajec * 70 g cukru moučky * 20 g kakaa * 40 g hrubé mouky na krém: * 2 vejce * 100 cukru krystal * 250 g másla * 2 lžíce instantní kávy * čokoládovou polevu Postup: Žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte kakao, prosetou mouku a nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Po upečení těsto vyklopte na vlhkou utěrku a pak je i s papírem srolujte a nechte zchladnout. Připravte si krém: vejce s cukrem šlehejte nad párou a nechte zchladnout. Máslo a instantní kávu vyšlehejte do pěny a postupně vmíchejte vaječný krém. Vychlazenou roládu rozbalte, potřete náplní, opět srolujte a ozdobte čokoládovou polevou. BRYNZOVÉ TYČINKY Budete potřebovat (na 2 plechy): * 250 g polohrubé mouky * 250 g rostlinného tuku * 250 g brynzy * 2 vejce * půl kostky droždí * 1 lžíci cukru krystal * 150 ml mléka * kmín * sůl Postup: Do vlažného a oslazeného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Na válu smíchejte mouku, rostlinný tuk, brynzu a vejce. Z druhého vejce oddělte bílek a odložte stranou na potření. Přidejte kvásek, 1 lžičku soli a vypracujte hladké těsto. Nechte vykynout. Po vykynutí těsto rozdělte na poloviny a z každé vyválejte plát silný asi půl centimetru. S pomocí rádýlka těsto nakrájejte na tyčinky. Ještě na válu potřete tyčinky bílkem, posypejte hrubou solí a kmínem. Tyčinky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15-20 minut. CELOZRNNÉ PAGÁČKY Budete potřebovat (na 2 plechy): * 250 g polohrubé mouky * 250 g celozrnné mouky * 30 g droždí * 1 šálek podmáslí * 150 ml vlažného mléka * 2 lžíce cukru krystal * 1 lžičku soli * 100 g sádla * 100 g nastrouhaného sýra * 1 vejce na potření Postup: Oba druhy mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, sádlo a podmáslí. Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek, vlijte do mísy k mouce a vypracujte těsto. Dejte je na 1,5 hodiny kynout na teplé místo. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučený vál, rozválejte na plát silný asi 1,5 cm a posypejte nastrouhaným sýrem. Těsto načtyřikrát přeložte a opět je rozválejte. Z těsta vykrajujte kolečka, vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10-15 minut. SÝROVÉ TOLARY Budete potřebovat (na 4 plechy): na těsto: * 500 g hladké mouky * 250 g rostlinného tuku * půl balíčku prášku do pečiva * 200 ml zakysané smetany * 2 lžičky soli na krém: * 250 g rostlinného tuku na pečení * 300 g nastrouhaného eidamu Postup: Z uvedených surovin vypracujte těsto a rozdělte je na 4 části. Nastrouhaný eidam smíchejte s rostlinným tukem. Každou část těsta rozválejte, potřete sýrovým krémem a srolujte. Uložte je na noc do lednice, aby rolády ztuhly a abyste je mohla druhý den krájet na tenká kolečka. Rozložte je na plech a pečte asi 5-7 minut.
Vánoční PEČENÍ
(autor: )
Zpět
na
Přinášíme bohatou nabídku pro inspiraci při pečení svátečních dobrot. Dali jsme přednost receptům, které nejsou složité, a přesto se po výsledku vaší práce jen zapráší!