Studio Karla Svobody (+68) v Jevanech začalo opět vydělávat. Má to ale háček - vdova Vendula Svobodová (35) o ničem neví. "V jevanském studiu Elektrovox se podle právníků nesmí nahrávat," řekla Blesku včera Svobodová. Přestože Svobodův syn Petr (26) není zatím nástupcem hitmakerovy živnosti, studio bez vědomí dalších dědiců pronajal. "Nahráváme v Jevanech se 4TETem desku," řekl Blesku Jindřich Hefner, manažer Jiřího Korna. V Jevanech existuje jediné studio - Svobodův Elektrovox. Petr Svoboda tak zřejmě začal neoprávněně provozovat živnost, která je stále součástí nevyřešeného dědictví. "V budoucnu ať Petr studio klidně převezme," řekla Svobodová. Teď ale nechce věřit tomu, že by se ve studiu pracovalo. Podle informací Blesku se dědictví po Svobodovi rozdělí takto: z jevanské vily se Vendula, syn Jakub a Svobodova dcera Jana nechají Petrem vyplatit. Svobodova vinohradská vila se prodá a peníze se rozdělí mezi dědice rovným dílem.


Za obchod se smrtí jen podmínka! Aleš Sobotka (22) a Ladislav Chábera (30). Bývalí policisté, kteří se smutně proslavili jako kšeftaři s fotkami mrtvého skladatele Karla Svobody (+68). Stáhli snímky ze služebního počítače a vydělali na nich. Včera jim za to kolínský samosoudce rozdal tresty. Jenže... Směšná půlroční podmínka a pětiletý zákaz práce u policie! "Je to pro mě malý trest. Nejsem soudce, a kdyby bylo na mně, soudila bych jinak. Ale to asi každý, když se ho případ osobně dotýká," komentovala rozsudek vdova po hitmakerovi Vendula Svobodová (35). "Je to otázka svědomí každého člověka udělat takovou věc. Stálo jim to za to?" kroutila nechápavě hlavou. Asi stálo. Mysleli, že zbohatnou... "Byli odsouzeni za trestné činy poškození a zneužití záznamu na nosičích informací a porušování povinností dozorčí služby," řekl mluvčí Okresního soudu v Kolíně Jiří Kruml. Soudce Sobotkovi a Cháberovi zároveň zakázal pět let pracovat u policie či u armády!
Místo soudu trestní příkaz K soudu Chábera se Sobotkou nemuseli. Hlavní líčení se nekonalo. Soudce se rozhodl pro rozsudek trestním příkazem od stolu. Důvod? Hrozil jim trest maximálně do pěti let. Oba bývalí policisté tak přišli o práci a nemají nárok na rentu. Mladšímu propadlo i šest a půl tisíce, zbytek peněz z prodeje fotek a mobilní telefon. "Včera jsme to odeslali. Oni budou mít osm dní na to, aby podali odpor. Pokud se tak stane, poputují k soudu. Pokud ne, tak trest platí," uvedl Kruml.
Jak se dostali k fotkám? Svoboda se na konci ledna zastřelil na zahradě své vily v Jevanech. Ani jeden z policistů neměl v té době službu. Nápad na zbohatnutí přišel podle všeho ve chvíli, kdy viděli fotky z místa činu ve služebním počítači. Stáhli je a prodali redaktorovi Blesku. Deník Blesk se však rozhodl fotografie nezveřejnit a celého případu se ujala policie...