Ve věku nedožitých 87 let zemřel po těžké nemoci 6. června v Praze popularizátor mykologie a houbaření Miroslav Smotlacha. Smotlacha výrazně přispěl k popularizaci houbaření v Česku, k větší znalosti hub jedlých i jedovatých. Propagoval nutnou ochranu lesa, hub i přírody. Laboratoř dřevokazných hub, kterou vedl, vypracovala přes deset tisíc posudků a přispěla k záchraně a opravám mnoha českých památek. Narodil se 22. září 1920 v Praze. Vystudoval reálné gymnázium a absolvoval Vysokou školu chemicko-technologického inženýrství s konečným zaměřením na chemii potravinářskou a kvasnou. Pracoval jako vedoucí technického rozvoje a výzkumu mrazírenského průmyslu - od té doby trpěl hlasovou indispozicí. Od svých 14 let působil v redakci Časopisu českých houbařů (Mykologickém sborníku). Od poloviny 50. let aktivně působil v České mykologické společnosti, později se stal jejím jednatelem a čestným předsedou. Miroslav Smotlacha se zabýval praktickou mykologií, zejména technologií kulinářského a průmyslového zpracování hub a houbovými potravinářskými výrobky vůbec. Byl autorem či spoluautorem řady populárních houbařských atlasů a kuchařek. Jméno Smotlacha a jeho souvislost s houbami se dostalo do povědomí lidí a stalo se součástí veřejného života. Za své celoživotní dílo byl v roce 2005 vyznamenán medailí Za zásluhy o stát v oblasti vědy a výchovy II. stupně.