Nedůstojené lži o pohřbu Mileny Dvorské (†71)! Čtěte v Nedělním Blesku

Přísně utajované smuteční rozloučení, kterého se účastnila pouze nejužší rodina Mileny Dvorské a několik pozvaných hostů, trvala necelou hodinu. Dvorské manžel, Josef Kraus, neunesl žal a zhroutil se. Šel o holi a museli ho podpírat. Z kostela odcházel až jako úplně poslední. S rakví, v níž ležela jeho žena Milena, se nemohl rozloučit...

Rozloučení bylo součástí mše v kostele sv. Petra a Pavla a pro veřejnost bylo uzavřeno a zaměstnanci správy kapituly dovnitř pouštěli pouze rodinné příslušníky a zvané kolegy a známé, kteří dostali pozvánky. Mezi pozvanými byli napříklat herečka Eliška Balzerová či Milan Šteindler, Tomáš Hanák. Pozvánku dostala také Jana Štěpánková, Dana Syslová, Marie Tomášová, vdova po režisérovi Otomaru Krejčovi, či první žena Petra Kratochvíla Milada Kratochvílová.

Rakev zdobila asi desítka věnců, většinu z nich přinesli příbuzní a přátelé. Jeden z věnců byl od kolegů z Divadla Na Fidlovačce a jedním přispěla Herecká asociace.

Ochranka veřejnosti, která se také přišla s herečkou rozloučit, nedovoluje ani nahlížet dveřmi.

MILENA DVORSKÁ (†71): POHŘEB JEN PRO ZVANÉ

To, že uctít památku slavné herečky mohli jenom vyvolení, potvrzuje skutečnost, že již kolem sobotní půl dvanácté hodiny došlo ke konfliktu s ochrankou, která je na Vyšehradě přítomna. Početná skupina vzdálených příznivců a známých z hereččiny rodné Hané nebyla ochrankou vpuštěna do kostela, kde smuteční obřad probíhá.

Fotogalerie
22 fotografií


„Jeli jsme několik hodin a oni nás nechtějí vpustit dovnitř. Je to velice smutné,“ řekl Blesk.cz jeden z přítomných, kteří vážili dlouhou cestu až ze střední Moravy, aby se se svou krajankou naposledy rozloučili.

Na pohřbu chyběla i řada kolegů Dvorské. "Rodina se s námi nespojila, nekomunikovala. Posílám věnec, snad ho dají k rakvi," řekl Blesku prezident Herecké asociace Václav Postránecký (66).

Postránecký není zdaleka jediný, kdo nedostal smuteční oznámení. Ani Ladislav Županič (66), který hrál s Milenou Dvorskou například ve filmu Vesničko má, středisková, na pohřeb nepůjde. Nikdo ho totiž nepozval.

„Dočetl jsem se, že půjde jen o rodinnou záležitost,“ svěřil Blesku Županič. „Budu samozřejmě na Milenu dnes odpoledne myslet. Znali jsme se odmala, oba pocházíme z Prostějova, hráli jsme spolu v místním ochotnickém spolku. Setkali jsme se i v dabingu, dodnes vzpomínám například na film Nádraží pro dva,“ dodal herec.