"Rodina se s námi nespojila, nekomunikovala. Posílám věnec, snad ho dají k rakvi," řekl Blesku prezident Herecké asociace Václav Postránecký (66).

Postránecký není zdaleka jediný, kdo nedostal smuteční oznámení. Ani Ladislav Županič (66), který hrál s Milenou Dvorskou například ve filmu Vesničko má, středisková, na pohřeb nepůjde. Nikdo ho totiž nepozval.

„Dočetl jsem se, že půjde jen o rodinnou záležitost,“ svěřil Blesku Županič. „Budu samozřejmě na Milenu dnes odpoledne myslet. Znali jsme se odmala, oba pocházíme z Prostějova, hráli jsme spolu v místním ochotnickém spolku. Setkali jsme se i v dabingu, dodnes vzpomínám například na film Nádraží pro dva,“ dodal herec.

Podle informací Blesku nepůjde na smuteční rozloučení ani poslední principálka Dvorské Olga Želenská z divadelního spolku Háta. Skon herečky ji velice zasáhl. „Milenu jsem měla moc ráda, byla po smrti mé maminky jako moje druhá máma,“ řekla Želenská. Ani ona ale nedostala pozvání. A možnost rozloučit se s legendární Maruškou z pohádky Byl jednou jeden král nebude mít ani veřejnost!

Fotogalerie
2 fotografie

Obřad na pražském Vyšehradě je jen pro zvané

„Je to dost zvláštní. Fanoušci paní Dvorské přece nemohou nikomu vadit,“ ozval se do Blesku jeden z hereččiných příznivců. „S úctou bychom se jí chtěli poklonit, ale prý do kostela nesmíme,“ dodal smutně divák.

Vdovec Josef Kraus a syn Jakub (36) přitom vydali za rodinu prohlášení, v němž se mimo jiné praví: „Naším přáním je, aby veřejnost vzpomínala na Milenu především jako na dobrého člověka a skvělou herečku, která přinesla mnohé české kultuře.“ V rozporu s tím ale rodina obřadem na pozvánky způsobila, že filmoví i televizní příznivci Mileny Dvorské budou vzpomínat spíše na to, jak se herečce nesměli poklonit.

Předloni se podobně pouze pro zvané konalo poslední rozloučení s Karlem Černochem a došlo dokonce k incidentům s ochrankou. Loni byl stejně organizovaný pohřeb Waldemara Matušky. „Trochu mě to uráží,“ přiznal Blesku ještě divák, který nechce být jmenován. „Pochopil bych to v případě svatby nebo křtin, kde se hoduje, nebo když jde o nějakou premiéru, ale když někdo chce vyprovodit oblíbenou herečku na poslední cestě, to přece nemůže nikomu vadit. Myslím, že by se to paní Mileně ani trochu nelíbilo. Ona si na nic nehrála,“ dodal muž, který stejně jako zesnulá Dvorská pochází z Prostějova a nyní žije v Praze.