Pohřeb velké legendy českého filmu byl i přes hojnou účast skromný a typicky vesnický. Celý ceremoniál začal setkáním u vily Jiřiny Jiráskové. Po půl jedné následoval pochod přes celou vesnici, která byla přísně střežena policisty, až do malého kostelíku sv. Jakuba, který se nachází na místním hřbitově, kde se herečka ubrala k poslednímu odpočinku. Ve stejném hrobě s ní také odpočívá její životní partner Zdeněk Podskalský a maminka Antonie Jirásková. Nedaleko se také nachází hrob jediného manžela Jiráskové, Jiřího Pleskota.

Dostavil se Podskalský ml.

Do poslední chvíle nikdo nevěděl, zda syn hereččina životního partnera na pohřeb Jiráskové dorazí. Průvodu od jejich rodinné vily se neúčastnil, ale do kostela na poslední chvíli přeci jen přišel. Držel se vzadu a s ošetřovatelce Janě Svítivé, která možná zdědí majetek po Jiřině Jiráskové, se stranil. Oba s napětím čekají na otevření závěti.

Video
Video se připravuje ...

Smuteční průvod jde od vily Jiřiny Jiráskové ke kostelu sv. Jakuba Blesk - Vlaďka Hradská

Pohřeb Jiráskové sloužil biskup Pavel Posád a spolu s ním další čtyři kněží. Jak bylo v plánu, hlavní řeči se vedle biskupa ujal také hereččin velký přítel režisér Jiří Strach, který byl společně s režisérem Zdeňkem Troškou jedinou známou osobností na pohřbu. "Jiřina na hodinu své smrti čekala. Odešla zaopatřena všemi svátostmi. Věřím, že jsou v nebi popelníky a že se tam smí kouřit," dojal a pobavil přítomné svou řečí Strach.

Jak pořadatelé dopředu avizovali, vstup do kostela byl médiím zakázán. Jeden muž byl dokonce za fotografování z kostela těsně před mší vykázán.

 

Fotogalerie
12 fotografií