Jana Svítivá se svou tchyní Boženou (83) vzaly před lety rodinu Podskalských za vlastní. Sama Jana začínala před lety tím, že ve vile uklízela, posléze se stala víceméně hospodyní a nakonec pečovatelkou.

Tři nebožtíci

„Starala se až do smrti o Jindřišku, sestřenici Zdeňka Podskalského. Její táta Jan spolu se Zdeňkovým otcem Františkem vilu postavili,“ prozradila Blesku jedna ze starousedlic. Jindřišce patřila polovina domu, v němž nakonec dožila.

Do vily se na sklonku života vrátil i její bratr Alfons. Toho za války odsunuli do Německa, ale přišel zpět, protože chtěl dožít doma. I o něho se Jana Svítivá starala do posledních chvil.

Na začátku 70. let onemocněl rakovinou Zdeněk Podskalský. Byla to rána. Jana okamžitě obětavě nastoupila a snažila se co nejvíc ulehčit režisérovi v jeho nemoci.

Poslední služba

Posledních 20 let věnovala Svítivá Jiráskové. Dokud byla herečka zdravá, pečovala jen o dům. Po povodních 2002 čistila a vysoušela celou vilu. O sedm let později se rozvodnila říčka Volyňka a Jana musela uklízet zgruntu znovu.

S tím, jak se zhoršovaly zdravotní problémy Jiráskové, rostly i nároky na čas, který Jana věnovala herečce. „Loni to bylo nejnáročnější. Na Vánoce si vzala dovolenou, opustila malenickou rodinu a byla s Jiřinkou v Praze,“ prozradila Blesku sousedka z Malenic.

Cesta Svítivé k dědictví nebyla podle svědků lehká. Ať už zdědí cokoli, Jirásková zřejmě dobře věděla, co a hlavně komu odkázat!

Online přenos z dnešního pohřbu Jiřiny Jiráskové v Malenicích sledujte na Blesk.cz

Zajímavosti z posledního rozloučení čtěte už zítra v Nedělním Blesku!

Fotogalerie
20 fotografií