Ženu, která má stejný cíl jako James Bond - odplatu.

O tom, že si zahraje po boku Daniela Craiga, se Olga dozvěděla na Štědrý večer. "A jak si dokážete představit, lepší vánoční dárek jsem ještě nedostala," říká v rozhovoru, který producent poskytl exkluzivně Nedělnímu Blesku.

Fotogalerie
3 fotografie

Než jste roli dostala, prošla jste třemi konkurzy. Byla jste nervózní?

"Samozřejmě. Ten první byl víceméně obecný a na ty vždycky jdete s určitými obavami. Ale jdete tam a tam čeká spousta zájemců a vy vážně pochybujete o tom, že byste měli naději. Ale ten druhý byl v Londýně s producenty a režisérem. Tehdy jsem se s nimi všemi setkala poprvé, takže jsem byla ještě nervóznější. A poslední zkoušky byly nejhorší, protože jsem tehdy byla opravdu hodně nervózní. Byla tam i Daniel a zkoušeli jsme ve studiu, namaskovaní a v kostýmech. A to bylo k zbláznění."

Kdy jste se začala připravovat na natáčení?

"To bylo velice náročné. Agent mi řekl, abych se za týden sbalila, že letím do Londýna. Tam jsme okamžitě začali každý den trénovat a tak to šlo celý měsíc. Trénovala jsem s kaskadéry. Učila jsem se všechno - jedni mě učili střílet, druzí bojovat a k tomu jsem se učila pilotovat, alespoň základy. V tomhle fi lmu bylo potřeba všechno, co si jen dovedete představit. Většinou byly všechny tři výcviky v jeden den. Takže jsem jen přecházela z jednoho na druhý a bylo to dost náročné. Zpočátku jsem byla hodně unavená."

Natočila jste už několik filmů. Připadalo vám to tentokrát jiné, protože šlo o tak rozsáhlý projekt a navíc bondovku?

"Bylo to jiné. V první řadě proto, že je to bondovka, což znamená, že se bude vždycky od ostatních filmů odlišovat. Jde skoro o kultovní záležitost. A také se jednalo o nejnákladnější film, na kterém jsem pracovala - těžko najdete něco, co by bylo rozsáhlejší než bondovka."

Dokázala byste si někdy v minulosti představit, že se stanete součástí něčeho takového?

"No, je to tak trochu neuvěřitelné. Nikdy mě vlastně nenapadlo, že by k tomu mohlo dojít. Ale samozřejmě o tom sníte. Když se na ty filmy díváte, představujete si, že byste si v nich mohli zahrát, zejména, jste-li herec. Legrační na tom je, že někteří moji známí říkali, že by ze mě byla skvělá bondgirl. A já se smála, že to je od nich hrozně vtipné. A pak se to vyplnilo! Neuvěřitelné."

Patříte k divákům bondovských filmů?

"Ano. První bondovku jsem viděla tuším v Paříži, někdy v roce 1996 nebo 1997, a Bonda hrál Pierce Brosnan. Vždycky se mi ta postava líbila. Bond je neustále tak elegantní, je sexy a inteligentní a vždycky zvítězí! (směje se) A je velice okouzlující k ženám."

Máte nějakou oblíbenou bondgirl, kterou jste v minulosti obdivovala?

"Nemůžete si vybrat jen jednu, to by nebylo fér. Ale líbila se mi Halle Berry, Ursula Andress a také Michelle Yeoh, ty všechny kousky, co předváděla, byla neuvěřitelná. Ale Eva Green v posledním filmu byla také skvělá bondgirl."

Jaké to bylo, vyrůstat na Ukrajině?

"Bylo to hodně odlišné od života, jakým žiji teď. Naprosto odlišné od Evropy. Je to dlouhý příběh. Neměla jsem to, co teď. Spoustu věcí jsem si nemohla dovolit. A je tam jiná mentalita."

Modelingu se věnujete od šestnácti let, kdy jste přijela do Paříže. Jaké byly začátky?

"Pamatuji si, že jsem skákala radostí. A vzpomínám si, jak jsem se v Paříži poprvé probudila, šla ven a šla a šla, dokud jsem nedošla k Eiffelovce. Všechny turistické atrakce jsem prošla na jeden zátah. Nevěděla jsem, jestli tam zůstanu, protože jsem si pořád říkala, že to třeba za týden skončí a budu muset jet zpátky domů. Takže jsem usoudila, že si to tam musím užít. Obešla jsem všechna muzea a slavné ulice. Zavolala jsem matce a řekla jí: Stojím u Eiffelovy věže!"

A pak jste jako modelka pracovala po celém světě?

"Ano, pak jsem začala cestovat. Bylo toho až příliš a bylo to únavné. Kdybych měla dělat modelku teď, neměla bych na to. Už jsem se nacestovala až dost - deset let na cestách. Pracovala jsem opravdu tvrdě. Přátelé mi říkali, ať přestanu na chvíli pracovat a začnu trochu žít. Ale já si to nemohla dovolit, protože se o mě neměl kdo postarat. Neměla jsem milence či přítele, který by mi dával peníze. Mohla jsem se spoléhat jenom na sebe."

Takže jste zřejmě docela cílevědomá žena?

"Ano, a spoléhám se jen na sebe. Na nikoho jiného. Když cestujete, jste sami, a asi si na to zvyknete."

Co vás baví, když zrovna nepracujete?

"Jsem nenápadná osoba. Jsem samozřejmě ráda s přáteli a pořádám drobné večírky. Ale poslední dobou to moc nedělám, protože si nejraději čtu. Ráda přemýšlím a čtu si, a dívám se na filmy. Pořád se snažím zjistit, co je v tomhle světě opravdu podstatné a proč tu doopravdy jsme."

MODELKA Z UKRAJINY ZÁŘÍ VE FILMU

Narodila se a vyrostla v Berdjansku na Ukrajině. Ve třinácti letech ji objevil hledač talentů pro modelingovou agenturu. V šestnácti už bydlela v Paříži a procházela se po módních molech po celé Evropě. Odmala se zajímala o herectví. V roce 2005 konečně dostala šanci - debutovala ve filmu režisérky Diane Bertrand L’Annulaire. Objevila se po boku Elijah Wooda ve snímku Paříži, miluji tě a zahrála si i ve francouzském thrilleru Le Serpent. Svou první anglicky mluvenou roli si zahrála ve filmu Hitman. Momentálně natáčí v Izraeli thriller Kirot.