Forbes.com
Autor: Archiv
Dorothy Pomerantz - 9. 8. 2008

Jedním z nejočekávanějších filmů podzimní sezony je "Austrálie". Jedná se o "epickou kaši" Baze Luhrmanna, který se tak snaží upozornit na svou domovskou zemi.

Ve filmu uvidíte hvězdy Hugha Jackmana a Nicole Kidman, kteří si zahrají milenecký pár. I přes to, že Kidman získala v roce 2002 Oskara za film "The Hours" (Hodiny), je považována za přeplácenou hvězdu Hollywoodu.

V obrazech: 10 celebrit, které se Hollywoodu platově nevyplácí

V obrazech: Nejmocnější světové celebrity

V obrazech: Nejmocnější světoví herci

V obrazech: Nejmocnější světové herečky

V obrazech: Nejmocnější světové modelky

V obrazech: Nejmocnější světové teenagerovské star

Podle našeho druhého výročního žebříčku vydělávají filmy s Kidman pouhý 1 dolar v porovnání s osmi dolary v roce 2007. "Invaze" druhý remake klasické verze "Invaze Snatchersova těla" z roku 1956 ve skutečnosti ztratila 2,68 za každý dolar, který Kidman vydělala.

Žebříček jsme sestavili tak, že jsme se podívali na poslední tři filmy každé hvězdy, které se promítaly do konce loňského roku, a to proto, aby každý film měl dost času vyjít i na DVD. Do toho jsme samozřejmě nezapočítávali animované filmy ani ty, ve kterých hrají herci pouze vedlejší roli.

K výsledkům jsme došli tak, že jsme vzali polovinu tržby z každého světového filmu. Pak jsme k ní přidali příjmy za první tři měsíce prodeje DVD a z této částky jsme následně odečetli rozpočet. Tím jsme získali hrubý příjem filmu. Poté, co herec dostal zaplaceno (obdržel nějaké peníze předem a poté také sdílí část zisku z filmu), se rozdělila tato částka na hrubý příjem a hercův podíl na úspěšnosti filmu.

Návratnost z posledních tří filmů každého herce je potom zprůměrňovaná částka, aby se zjistil konečný stav ziskovosti, který herec na filmu měl. Záměrně jsme používali hrubý příjem, nikoliv čistý příjem, protože s čistým příjmem se dá snadno manipulovat, ať už se jedná o účetnictví či marketingové náklady. Čistý příjem každého filmu se od skutečného stavu liší.

V našem žebříčku deseti "nejpřeplácenějších" celebrit se objevují nejslavnější jména Hollywoodu.

Tom Cruise je na třetím místě s návratností čtyř dolarů za dolar zejména díky loňskému filmu Lions for Lambs (Lvi pro jehňata) na jehož výrobě se podílelo Cruisovo studio United Artists. Za každý dolar, co hvězda vydělala, film získal pouze 1,88 dolaru.

Cameron Diaz je možná nejlépe placená herečka Hollywoodu. S příjmy 50 milionů dolarů, které vydělala od června 2006 do června 2007 se studia však mohou ptát, jestli si peníze skutečně zaslouží. Její filmy nebyly totiž příliš ziskové - vrátily se pouze čtyři dolary na dolar, který Diaz vydělala.

V zásadě platí, že herci, kteří si vydělali méně než deset milionů za film, si stojí na našem žebříčku lépe. Jedinou výjimkou byla Jennifer Garner. Její nedávné velkorozpočtové filmy jako "The Kingdom" a "Catch and Release" dopadly ve finále po finanční stránce velmi špatně, že ani její nízký příjem nemohl zajistit návratnost investic. Filmová komedie z roku 2006 "Catch and Release" vydělala pouhých 34 centů na každý dolar, který Garner vydělala.

Australan Russell Crow získal letošní ocenění "skokan roku". V loňském roce byl ale "nejpřeplácenější" celebritou Hollywoodu kvůli filmům typu "Cinderella Man", který vydělával pět dolarů - za každý dolar, který Russell Crow dostal. Hned na druhém místě byla Kidman. Letos je Russell 18. nejlépe vydělávajícím hercem s návratností 6,88 dolaru.

Zlom přišel minulý rok s "Americkými gangstery", kteří přinesli 265 milionů dolarů. Za každý dolar, který Crowe vydělal, se vrátilo 10,8 dolarů. Kidman by si mohla vzít ze svého kolegy příklad.