Ledger by se tak stal teprve sedmým hercem v historii, který se o tuto poctu posmrtně ucházel, napsala agentura AP.


Trailer k filmu Temný rytíř (The Dark Knight), v němž Heath Ledger ztvárnil roli padoucha Jokera


"Opravdu si myslím, že Heath ztvárnil kultovního zloducha, který přetrvá věky. Rád bych také samozřejmě viděl, že cenu dostal," prohlásil Christian Bale, představitel Batmana.

Fotogalerie
3 fotografie

"Může být prvním hercem od Petera Finche. A dokonce by tu zpropadenou věc mohl i vyhrát," připojil se Gary Oldman, jenž ve filmu, který vstoupí do českých kin v srpnu, hraje policistu Jima Gordona. Připomněl tak jméno držitele ceny americké filmové akademie, jenž jako dosud jediný získal v roce 1977 Oscara až dva měsíce po své smrti.

Ledgerův Joker je údajně stejně temný a anarchistický jako postava Randla McMurphyho z Přeletu nad kukaččím hnízdem, která přinesla Oscara Jacku Nicholsonovi. Filmový trailer ke snímku ukazuje Ledgera v ledabylém, zlověstném klaunském nalíčení a s hihňavým humorem, který prý nedokáže skrýt Jokerovu nenávistnou duši.

"Je to pravděpodobně jeden z nejlepších filmových padouchů, jakého jsem kdy viděl," uznale ocenil mrtvého umělce Oldman.

Osmadvacetiletého australského herce Ledgera proslavila zejména role ve filmu Zkrocená hora (2005), za kterou získal i nominace na Oscara a Zlatý globus. Letos v lednu však v New Yorku zemřel na náhodné předávkování předepsanými léky. Ledger se rovněž objevil i ve filmech Patriot, Ples příšer, Bratři Grimmové a Casanova. Práci na posledním snímku The Imaginarium of Dr. Pranassus již ale nedokončil.