Kim Kardashianová je vlivnou influencerkou, co dokáže na instagramu úspěšně propagovat naprosto vše - od lízátek potlačujících chuť k jídlu přes likér s melounovou příchutí až třeba po toaletní papír. Jak se ale zdá, do problémů se zákonem spadla až ve chvíli, kdy začala fušovat do světa kryptoměn. Neuvedla totiž, že za to dostala zaplaceno, jak jí ukládají zákony, ani kolik to dělalo.

A nešlo o zanedbatelné číslo, za reklamu týkající se tokenů EMAX, což je kryptoaktivum, které nabízí společnost EthereumMax, Kim zinkasovala 250 tisíc dolarů, tedy 6,2 milionů korun.

„Federální zákony o cenných papírech jasně říkají, že jakákoliv celebrita nebo jiná osoba, která propaguje cenný papír, týkající se kryptoaktiv, musí zveřejnit povahu, zdroj a výši odměny, kterou obdrží za propagaci,“ zdůvodnil totiž obvinění Kardashianové ředitel odboru pro vymáhání práva americké Komise pro cenné papíry a burzy. Bývalá manželka rappera Kanye Westa (45) obvinění sice ani nepřiznala, ani nepopřela, zavázala se ale, že po dobu tří let nebude propagovat žádná kryptoaktiva.

Video
Video se připravuje ...

Kim Kardashian šokovala ve Vatikánu! Profimedia

A ano, také zaplatila nemalou pokutu v rámci mimosoudního vyrovnání ze své nezákonné činnosti. Za nabízení kryptografických cenných papírů zaplatila pokutu plus soudní poplatky ve výši 1,26 milionu dolarů, což aktuálně dělá 31,7 milionu českých korun. Přestože to zní jako částka skutečně závratná, pro Kim nic moc neznamená. Nejenom, že je hvězdou televizní reality show The Kardashians, ale je také úspěšnou podnikatelkou - mezi její značky patří oděvy SKIMS a kosmetika SKKN by Kim.

„Tento případ je připomínkou toho, že pokud celebrity nebo influenceři propagují některé investiční příležitosti, včetně cenných papírů nebo kryptoaktiv, neznamená to, že jsou vhodnými investičními produkty pro všechny,“ uvedl pro CNBC.com Gary Gensler, předseda Komise pro cenné papíry a burzy. Kim není jedinou hvězdou, na kterou si americké zákony kvůli nedostatečně označené reklamě došláply. V minulosti dostal pokutu třeba boxer Floyd Mayweather (45) nebo hudební producent DJ Khaled (46).

Fotogalerie
85 fotografií