Přesně před čtyřmi lety zesnul ve svém domě v Newportu v americkém státě Oregon David Ogden Stiers. Příčinou jeho smrti byla rakovina močového měchýře, s níž herec, bohužel neúspěšně, bojoval. Přestože jeho jméno možná není tak známé, jeho tvář určitě. Proslavil se totiž rolí arogantního chirurga s modrou krví Charlese Winchestera v populárním seriálu M*A*S*H, kde od šesté řady nahradil „záporáka“ majora Franka Burnse v podání Larryho Linvilla (†60). 

Za svou roli v populárním seriálu z vojenského prostředí byl Stiers dvakrát nominován na cenu Emmy, větší či menší role si pak zahrál v dalších 150 filmech, později se věnoval i dabingu, a svůj hlas propůjčil mnoha postavám v animovaných filmech, například Lilo & Stitch, Pocahontas nebo Kráska a zvíře. Po celou dobu své úspěšné kariéry však tajil jednu poměrně zásadní věc – to, že je homosexuál.

VIDEO: Vladimír Brabec (†83): Jak vzpomíná na dabing M*A*S*H a bondovek?

Video
Video se připravuje ...

Vladimír Brabec: Jak vzpomíná na dabing M*A*S*H a bondovek? Petr Macek, Lukáš Červený

Ke své orientaci se přiznal až v roce 2009, tedy v době, kdy mu bylo 67 let. „Všichni mají idealistickou představu, že zábavní průmysl byl ke gayům vždy přátelský, a v mnohých případech tomu tak i bylo, nicméně na prvním místě je vždy byznys. Proto jsem si nechal svou sexuální orientaci pro sebe,“ vysvětloval, proč mu tak dlouho trvalo, než se odhodlal k veřejnému „coming outu“.

„V dnešní době už můžu jít s pravdou ven, ale dřív byla ta diskriminace vůči gayům opravdu znatelná,“ zdůrazňoval herec, jenž však zároveň ale jedním dechem dodával, že nepociťuje žádnou zášť vůči svým bývalým zaměstnavatelům. Tlak na ně byl prý obrovský, a obsadit homosexuálního herce pro ně mohlo znamenat v Hollywoodu stopku. Výčitky měl podle všeho jenom sám vůči sobě, jelikož ho po celá léta sužoval jeho vlastní strach z přiznání a ztráty dobré pověsti...

Fotogalerie
23 fotografií