Milan Lasica byl dlouhodobě léčený kvůli problémům se srdcem a zemřel na jevišti právě z důvodu selhání srdce. Rozhodně na jeho skon nemělo vliv očkování proti covidu -19, jak se tehdy někteří lidé domnívali. 

Vdova pro svého muže pár dní po jeho smrti v tajnosti zorganizovala poslední rozloučení v bratislavském krematoriu. Pohřeb byl v rodinném kruhu a pozvání dostali jen nejbližší přátelé, mezi nimi i Bolek Polívka (72) s manželkou Marcelou. 

Dnes je pro mě důležité jeho odchod ustát. Žili jsme spolu 40 let. Nebyli jsme klasické manželství, nevysedávali jsme večer u televize, často jsme byli pryč. Já jsem v mezičase byla osm let velvyslankyní ve Vídni a ve Varšavě, zatímco muž zůstal v Bratislavě, kde měl svoje divadlo. Nedá se říct, že bych se cítila osaměle, jsem zvyklá být sama. Důležité ale pro mě je vrátit se k tomu malému děvčátku, protože to je ta primární energie, kterou jsem měla, a přece jen se jí nechci vzdát,“ řekla Vášáryová v dokusérii Zrcadlo pro Český rozhlas Dvojka.

VIDEO: Sestry Vášáryovy 

Video
Video se připravuje ...

Sestry Vášáryovy Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Šest let od manželovy operace jsem věděla, že se čas krátí. A když to šest let víte, tak s tím vnitřně pracujete. Těší mě vědomí, že odešel šťastně a královsky. Komu se podaří odejít během sekundy a na prknech svého divadla za potlesku publika? Je to věc, která vás přes samotný odchod přenese. Nejsem sentimentální. Byla jsem to já, kdo vedl a organizoval domácnost,“ přiznává slovenská herečka.

Položila jsem si otázku, proč někteří velmi těžce nesou odchod partnera. A dospěla jsem k závěru, že je to proto, že na něm byli závislí. Já na Milanovi závislá nebyla. Naopak jsem se vždycky bála, že dřív odejdu já. Nemám takovou genetickou výbavu, jakou měl můj muž. Bála jsem se, jak by to tady zvládal, jak by si s ním poradily dcery, protože jsem ho příšerně rozmazlovala,“ dodává s úsměvem. 

Magda Vášáryová byla za Milana Lasicu provdaná 40 let a společně vychovali dvě dcery - Hanu a Žofii. 

Fotogalerie
48 fotografií