Sourozenci Turzonovi měli srbskou maminku a makedonského otce, ale vyrůstali a pracovně se uplatnili (a také proslavili) na Slovensku. Božidara Turzonovová jako herečka, Christo coby architekt a jachtař. Rakovině měl podlehnout už před několika týdny. Podle slovenského magazínu Plus Jeden Deň měla Božidara ke svému bratrovi velice blízký vztah a nyní je zničená žalem.

S tou samou nemocí přitom bojoval i manžel herečky, kterou si čeští diváci jistě ihned vybaví ve filmu Vratné lahve, v historickém dramatu Pramen života nebo v pohádce O svatební krajce. Zesnul v roce 2013, když jej, vysíleného dlouho se vlekoucí chorobou, nakonec zradilo srdce. Christo je tak už druhým mužem, o kterého ji rakovina připravila... 

Christo Turzonov byl jako architekt spoluautorem projektu 500-lůžkového léčebného domu Esplanade v Piešťanech. Spolu s architektem Viktorem Uhliarikem (†84) se podílel i na dostavbě balnea centra. Šikovný byl nejenom s výkresem a pravítkem, ale i na vodě. Proto na něj velice dojemně vzpomínají kolegové jachtaři.

„Proslul hlavně v třídě Moth, měl skvělý start a velmi dlouho byl na špičce,“ říká podle Plusky o talentovaném muži předseda Yacht Clubu Slovan Bratislava Peter Šabo. Turzonov přešel ze seneckého oddílu Tatran do Slovanu, kde už zůstal až do konce, a jezdil i ve třídě 470 a Fireball. Ve všech byl nejen slovenskou, ale i československou hvězdou.

VIDEO: Zemřel Ivan M. Havel (†82), bratra někdejšího prezidenta Václava Havla

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Ivan M. Havel (†82), bratra někdejšího prezidenta Václava Havla Videohub

„Velké množství plaveb absolvoval i na námořních lodích. Zažil jsem s ním jednu z prvních dálkových plaveb seneckých jachtařů, když jsme se vypravili do Tunisu,“ vypráví Šabo s tím, že Christo, řečený Ico, byl nejen vynikající závodník, ale také skvělý kapitán.

„Vyráželi jsme z Itálie, kde jsme si pronajali dvě lodě, a pluli jsme kolem Malty přes Středozemní moře až do Kartága, které jsme chtěli vidět. Plavba trvala asi tři týdny a byl to úžasný zážitek,“ dodává posmutněle muž, jenž společně s Icem prožil mnoho nezapomenutelných okamžiků. Turzonov je tedy nyní oplakáván nejenom svou sestrou, ale i kolegy z jachtingu. Tichou vzpomínku mu jistě věnují i návštěvníci Esplanade...

Fotogalerie
15 fotografií