Lasica zemřel během představení s orchestrem Bratislava Hot Serenaders. Podle slovenského zpravodajského serveru SME.sk zkolaboval na výročním koncertě v bratislavském Štúdiu L+S během zpěvu. Ani přes okamžitou pomoc se resuscitace nezdařila.

„Byla to náhlá porucha srdečního rytmu. Byl jsem tam a poskytoval jsem první pomoc s kolegy, než přijela záchranka. Dozpíval písničku Já jsem optimista v dobré formě, byla klaněčka asi dvakrát a najednou se pomalu sesunul k zemi. Párkrát se vrátil a hýbal očima, ale nezvládl to. Bohužel, je to pravda, “ řekl DenníkuN jeden z diváků.

Soustrast rodině a blízkým vyjádřila mimo jiné slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, podle níž Slovensko ztratilo jednu z nejvýraznějších osobností kulturního a veřejného života. Slovenský premiér Eduard Heger označil Lasicu za legendu, jejíž jedinečný humor a satira provázely několik generací.

Prezidentka Čaputová vyzdvihla Lasicův nenapodobitelný humor a hlubokou moudrost. Podle ní měl Lasica dar jako nikdo jiný hovořit a dělat správné věci tím nejlepším a nejzábavnějším způsobem a svým uměním přinášel lidem radost. „Mám pocit, jako by se na chvíli zastavil čas a svět už nebude stejný. Bude v něm něco důležitého chybět," uvedla na sociální síti Čaputová. „Přinášel lidem radost doslova do poslední chvíle, protože jeho život skončil tam, kde strávil více než šest úžasných desetiletí - na jevišti milovaného divadla," dodala.

„Dnes nás navždy opustil mistr humoru a satiry Milan Lasica.... Čest jeho památce. Nikdy nezapomeneme," napsalo v neděli na facebooku slovenské ministerstvo kultury, které vyjádřilo též soustrast rodině.

Věčně optimistický Lasica naposledy zamířil pod skalpel při plánovaném odstranění nebezpečných polypů ze střev v roce 2017. O dva roky dříve podstoupil velice náročné provedení trojitého bypassu na podporu srdeční činnosti. Nebýt tehdy včasného jednání manželky Magdy Vášáryové (72), herec by nejspíš zemřel již dříve a nedožil by se tak požehnaného věku.

Milan Lasica se narodil 3. února 1940 ve slovenském městečku Zvolen. Po studiu dramaturgie na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě začal společně Júliem Satinským (†61), kterého na studiích poznal, vystupovat v Tatra Revue. Společně sepsali několik autorských děl, například Tri hry, Lasica, Satinský a nebo L&S I.

VIDEO: Poslední poklona Milana Lasicy (†81): Video z posledních vteřin před smrtí

Video
Video se připravuje ...

Poslední poklona Milana Lasicy (†81): Video z posledních vteřin před smrtí Pluska.sk

V letech 1964-1967 pracoval Lasica jako dramaturg v Československé televizi, později se stal členem Divadla Na korze a Satirického divadla Večerní Brno. V 80. letech se Satinským založil Štúdio L+S, v němž až do své smrti zastával pozici ředitele. 

Tak jako většina divadelních herců, i Lasica inklinoval k filmu. Jeho nejznámější rolí patrně zůstane celník z pohádky Tři veteráni, dále se objevil v jemu blízkém žánru, satirické komedii Saturnin nebo ve Výchově dívek v Čechách. V srpnu 2020 na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie oznámil, že s hraním navždy končí.

Mian Lasica byl za svůj život dvakrát ženatý. Jeho první manželkou se stala zpěvačka Zora Kolínská (†60). Po osmi letech soužití se rozhodli pro rozvod. Následně si vzal herečku Magdu Vášáryovou (72), s níž má dvě dcery – Hanu a Žofii. Starší Hana o otci napsala obsáhlou knihu, kde se Lasica vůbec poprvé otevřel světu o svém traumatizujícím dětství.  

VIDEO: Zemřel Milan Lasica (†81): Odešel přímo na jevišti během děkovačky!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Milan Lasica (†81): Odešel přímo na jevišti během děkovačky!  Videohub

Fotogalerie
28 fotografií