O umělcově smrti v pondělí 8. června jako první informovala tisková mluvčí Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová, zprávu později potvrdil také kameramanův spolužák a scenárista Lubor Dohnal, který s Lutherem pracoval na filmu Kristove roky Juraje Jakubiska. „Zemřel Igor Luther, úžasný filmař, kameraman a důležitý, komplikovaný přítel,“ napsal na sociální sítě.

Luther se narodil 5. srpna 1942 v Banské Bystrici. Po studiích na pražské FAMU emigroval do Německa, kde se usadil a pracoval spolu s představiteli německého filmu i s dalším emigrantem ze Slovenska Stanislavem Barabášem. Úspěch mu přinesla spolupráce s režisérem Volkerem Schlöndorffem na dramatu Plechový bubínek z roku 1979, které získalo Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Na konci 90. let se Luther pracovně vrátil do Prahy, kde natočil například snímek Postel režiséra Oskara Reifa či povídku Riziko z filmu Praha očima… režiséra Artemia Benkiho. Spolupracoval také se svým bratrem a režisérem Miloslavem.

Luther získal několika německých a slovenských ocenění. Letos v lednu mu prezidentka Zuzana Čaputová udělila vysoké státní vyznamenání za zásluhy o rozvoj Slovenska v kinematografii.

Fotogalerie
4 fotografie