Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlice, která dobyla svět! Vévodkyně Meghan vybrala ženy, které ji inspirují

/
  • Meghan Markle vytvořila "seznam nejinspirativnějších žen, které obdivuje".
    31. července 2019 ● 05:22

    Když vévodkyně ze Sussexu v zářijovém čísle časopisu Vogue zveřejnila „seznam nejinspirativnějších žen, které obdivuje“, zraky všech se upíraly k výběru žen, které se rozhodla na seznam zařadit.

  • 1.

    Z uprchlice v supermodelku Chanelu

    Adut Akechová, 19 let, supermodelka

    Adut Akechová se narodila roku 1999 ve válkou sužovaném Jižním Súdánu, odkud se svou rodinou uprchla do Keni a pak do Austrálie. Jako uprchlíci neměli Adutini rodiče dostatek peněz, aby jí platili školné. Nyní je ovšem z Adut světová modelingová hvězda, pravidelně spolupracující se značkami jako Chanel a Givenchy, jmény jako Stella McCartneyová a Carine Roitfeldová.

     

    Slíbila jsem si, že ze mě jednou něco bude, něco velkého a skvělého, něco, za co na mě budou lidé moci být pyšní, hlavně moje máma,“ říká sama modelka, „a to je přesně to, co jsem udělala,“ dodává nakonec. V době jejich příchodu do Adelaide bylo děvčeti sedm let, o několik let později zažila svou modelingovou premiéru, když ji její teta vlastnící butik požádala o předvedení svého modelu.

     

    Tehdy 16leté Adut se předvádění velmi zalíbilo a nechala se agenturou Chadwic models zlákat na zkušební příležitost v Melbourne. Od té doby Adut předváděla na 16 různých show na Mercedes-Benz Fashion Week Australia a dalších významných akcích.

     

    Je teprve druhou modelkou s černou barvou pleti spolupracující s Chanelem, první byla roku 2004 Alek Weková. Mezi modelingovou smetánku se začlenila, když spolupracovala na poslední kampani Chanelu, kterou fotil Karl Lagerfeld. V současnosti Adut nazývá supermodelku Naomi Campbellovou svou „druhou matkou“.

    Modelka Adut Akech
    Autor: profimedia

     

  • 2.

    Vycházející hvězda, která chce zatočit s rasovými předsudky

    Gemma Chanová, 32 let, herečka a aktivistka

     

    Britská rodačka a absolventka práv na Oxfordu se vydala na hereckou dráhu a proslavila se filmy Crazy Rich Asians a Captain Marvel. Sama říká: „V životě vás čekají momenty plné hov*n, ale seber se, dej si drink a jede se dál.“ S Meghan sdílí vášeň pro boj s rasovými předsudky v hereckém světě.

    Gemma Chan, bojovnice proti rasovým předsudkům
    Autor: profimedia
  • 3.

    Tennagerka, která doufá v záchranu světa

    Greta Thunbergová, 16 let, švédská bojovnice za zastavení globálního oteplování

     

    Je zakladatelkou „školní stávky pro klima“, do které už se zapojily tisíce studentů ve 112 zemích světa. „Náš dům se začíná hroutit a naši vůdci by se měli podle toho začít chovat,“ míní Greta. Cestuje pouze vlakem, byla na březnové obálce časopisu Time a je nominována na Nobelovu cenu za mír.

    Greta Thunberg, bojovnice za zastavení globálního oteplování
    Autor: profimedia

  • 4.

    DJka ve válce za vlastní tělo a kila

    Jameela Jamilová, 33 let, DJ

     

    Byla televizní hlasatelkou a stala se herečkou a aktivistkou. Je oddanou obhájkyní pozitivního smýšlení o svém těle ve vlastní kampani nazvané I weigh (Já vážím). „Další generace už má plné zuby vzhlížení k hubeným bílým verzím naší přirozenosti. S dinosaury už jsme hotovi a já jsem tu, abych se zbavila pár posledních,“ říká Jameela, která září i v seriálu Good Place.

    DJka Jameela Jamil
    Autor: profimedia

  • 5.

    Spisovatelka bojující proti genderovému bezpráví

    Chimamanda Ngozi Adichieová, 31 let, nigerijská spisovatelka

     

    Spolupracuje s Diorem na tričkách „Všichni bychom měli být feministé“ a roku 2016 se stala tváří make-upu Boots no7. Svůj čas dělí mezi Nigérii a USA a navrhuje oblečení s lokálními krejčími. Její kniha Americanah, about race and identity získala roku 2013 National Book Critics Circle za fikci. „Jsem naštvaná. Gender, jak funguje dnes, je veliká nespravedlnost. Všichni bychom měli být naštvaní,“ vybízí Chimamanda.

    Nigerská rodačka Chimamanda
    Autor: profimedia

  • 6.

    Modelka a aktivistka za mentální zdraví

    Adwoa Aboahová, 27 let, potomek hraběte z Lonsdale a supermodelka

     

    Když byla teenager, procházela si obdobím depresí a začala brát drogy. „Když jste tak moc nešťastní, je to strašidelné, je to temné a příšerné,“ popisuje pocity, které zažívala. Poté, co se předávkovala a byla hospitalizována v psychiatrické léčebně, je nyní odhodlanou bojovnicí za psychické zdraví.

     

    Smějící se Adwoa Aboah
    Autor: profimedia
  • 7.

    Vy!

     

    Meghan říká, že je důležité si uvědomit, že vy samotní jste stejně důležití jako hvězdy v jejím seznamu. Vévodkyně věří, že jste schopni změnit vše, co vám život přinese, a chce vás motivovat k tomu tu změnu udělat.

     

    Meghan Markle na ostrovech Tonga
    Autor: Profimedia

  • 8.

    Premiérka, která pomohla vyléčit Nový Zéland

    Jacinda Ardernová, 39 let, politička

     

    Novozélandská premiérka si vysloužila uznání, když po násilném útoku na místní mešitu nosila na hlavě šátek, jaký nosí muslimky. Stala se nejmladší ženou v čele vlády a druhou ženou na světě, která v době svého mandátu porodila dítě. „Nikdy jsem nevyrůstala jako mladá žena věřící v to, že mi mé pohlaví bude stát v cestě konání čehokoli, co chci,“ míní Jacinda.

     

    Akt solidarity novozélanské premiérky
    Autor: profimedia

  • 9.

    Hvězda královského baletu

    Francesca Haywardová, 27 let, baletka

     

    Narodila se v Nairobi, ale ve dvou letech se přestěhovala do Sussexu, aby zde žila se svými britskými prarodiči. Ti v ní probudili lásku k tanci, když jí dali DVD s Louskáčkem od Čajkovského. Ve filmové verzi muzikálu Kočky hraje po boku s Taylor Swiftovou a Judi Denchovou. Nyní je primabalerínou Královského baletu. „Zní to jako klišé, když jsem na pódiu, jsem nejvíce uvolněná, cítím se nejvíce sama sebou. Když mám hudbu a kostýmy a všechny kolem koukající na mě, cítím se svobodná,“ vyznává se ze svých pocitů Francesca.

     

    Baletní hvězda Francesca se svým tanečním kolegou
    Autor: profimedia

  • 10.

    Somálská boxerka proti šikaně

    Ramala Aliová, kolem 20 let, somálská boxerka, která přišla do Británie jako uprchlice

     

    Jako teenager byla šikanována kvůli své váze, potom díky své matce objevila box. Kvůli přísným muslimským rodičům držela boxování v tajnosti, ale vše se provalilo, když ji její bratr viděl boxovat v televizi. Dobrovolničí jako trenérka sebeobrany pro ženy. „Každý den dostávám zprávy od lidí: ‚Děláš úžasné věci pro svou zemi, zvyšuješ povědomí o své zemi, která byla po tak dlouhou dobu spojována s válkou a hladomorem, vrháš na tu zemi pozitivní světlo‘, děkuji moc,“ váží si podpory Ramala.

     

    Pózující Ramala
    Autor: instagram

  • 11.

    Legenda kočičí chůze se stará o matky

    Christy Turlington Burnsová, 50 let, bývalá modelka

     

    Je jednou z bývalých supermodelek, které nastartovaly svou kariéru kampaní za parfém Eternity od Calvina Kleina. Aktuálněji matka dvou dětí a manželka herce Edwarda Burnse. Financuje kampaň „Every mother counts“ (Každá matka se počítá), neziskové organizace, která se snaží udělat těhotenství a porod bezpečnější po celém světě. Ač je bývalou modelkou, říká o sobě: „Těžko se mi vybírá oblečení! Jsem chaotická. Nemyslím na to, co si vezmu na sebe, to je opravdu ta poslední věc, na kterou myslím.

    Bývalá modelka Christy Turlington Burns
    Autor: profimedia

     

  • 12.

    Filmová hvězda se sociálním svědomím

    Salma Hayek Pinaultová, 52 let, herečka, producentka a aktivistka

     

    Vede kampaň za zvýšení povědomí o násilí na ženách a diskriminaci imigrantů, protože také byla nelegálním uprchlíkem z Mexika. „Lidé mě vždy podceňovali. Ale když se držíte kolem dostatečně dlouho, jednáte nekonvenčně a snažíte se být čestný ve všem, co děláte, dobro si k vám najde cestu,“ inspiruje všechny Salma.

     

    Salma Hayek, odpůrkyně násilí na ženách
    Autor: profimedia
  • 13.

    Udělat módu více dostupnou

    Sinead Burkeová, 29 let, irská aktivistka

     

    Narodila se s onemocněním růstu kostí, což znamená, že měří jen jeden metr. Jakožto módní fanatik si dříve k narozeninám přála časopisy Vouge a v 16 začala psát blog o neschopnosti korporátů uspokojit potřeby všech fanoušků módy. Na konto znevýhodněných milovníků módy říká: „Nebyli pozváni ke stolu, aby pomáhali při rozhodování a šíření názorů.

    Bojuje za zpřístupnění módy všem
    Autor: profimedia

     

  • 14.

    Držitelka Oscara je i ve svých 81 letech stále silná

    Jane Fondová, 81 let, herečka, modelka a fitness guru

     

    Třikrát rozvedená matka tří dětí byla často velmi kontroverzní politickou aktivistkou, např. byla odpůrkyní války ve Vietnamu, čímž si vysloužila přezdívku „Hanoi Jane“. Nyní je hvězdou Netflixu. Říká, že jako dítě byla sexuálně obtěžována a byla vyhozena z práce, když se odmítla vyspat se svým šéfem. „Abyste byli revolucionářem, musíte být lidskou bytostí. Musíte se zajímat o lidi, kteří nemají žádnou moc,“ vysvětluje Jane.

    Stále silná Jane
    Autor: profimedia

  • 15.

    Herečka a LGBT aktivistka

    Laverne Coxová, 46 let, herečka

     

    Pochází z Ameriky a je to transsexuálka, která se proslavila Seriálem Netflixu Orange is the New Black (Oranžová je nová černá) a stala se první transgender osobou nominovanou na Primetime Emmy Award. „Jsem žena vlastní výroby v každém smyslu toho slova,“ říká o sobě Laverne.

     

    Transgender herečka Laverne Cox
    Autor: profimedia

  • 16.

    Královna sitcomu inspiruje voliče

    Yara Shahidiová, 19 let, americká herečka a modelka

     

    Momentálně září v sitcomu Grown-ish a studuje na Harvardu, kam dokonce dostala doporučení od Michelle Obamové. „Má vášeň opravdu pocházela z toho, že já a spousta mých kolegů jsme při volbách 2016 nemohli jít k volbám,“ vysvětluje Yara.

    Herečku velmi mrzí, že v roce 2016 nemohla volit v prezidentských volbách v USA.
    Autor: profimedia

    Fotogalerie
    47 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 8

tryskomys: Hlavně mně dojímá ta vyváženost ras,pomalu jen samáčerná barva,běloši došli,samé rychlokvašky,které zazářily ted jen díky náhodě,jako ta hérečka béčková,nedá tam nikoho,obyčejného kdo opravdu dlouhodobě pomáhá lidem z ulice,sama si s nimi jen potřásá rukou a hází thymolinové úsměvy,tak hluboko už klesla inteligence u určitých lidí,že se pouštějí do profesí kterým jen škodí.

(02. 08. 2019 05:50)

Nela33: Nechápu to pozdvižení s časopisem. MM tam jen došla dala fotky a odešla. Veškerou práci na časopise udělali úplně jiní lidi. "Milenky" MM dělají jako by časopis snad celý od základu napsala a vytvořila. Jediné co bude, je že časopis bude mít za měsíc větší odběr, když MM tam vystupuje prakticky jen jako propagace.

(31. 07. 2019 16:01)

Keramika: Ta musí mít fotra nebo mámu orangutana.... TA PODOBA?!

(31. 07. 2019 12:47)

Keramika:

(31. 07. 2019 09:07)

diskutujici: Ta ma ale pekne kamarady, jen co je pravda.

(31. 07. 2019 06:20)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy