Já tuhle zemi i Prahu miluju. Jsem tu opravdu šťastný,“ nechal se v rozhovoru pro týdeník Téma slyšet Deitch, který nedávno o svém neuvěřitelném životním příběhu vydal i knihu Z lásky k Praze. Ovšem vždy animátor naši zemi v oblibě neměl.

„Já jsem se přitom do Prahy netěšil, bránil jsem se tomu zuby nehty. Ale měl jsem bláznivého newyorského producenta Billa Snydera, který mě sem vyslal s příslibem toho, že když mu pomůžu s několika filmy, které se v té době natáčely v pražském studiu Bratři v triku, sežene mi peníze na můj autorský film," vysvětloval Gene s tím, že měl vízum jen na deset dní. I tak krátká doba ale stačila na to, aby zde zapustil kořeny. Zamiloval se zde totiž do někdejší šéfky studia Bratři v triku Zdenky Najmanové (dnes 89).

„Ale potkal jsem tu Zdenku, okouzlující mladou ženu, a můj život se od základu změnil," vypráví režisér mimo jiné i velmi kritizovaného animovaného snímku Hobit, který měl v té době v New Yorku úspěšné studio na výrobu animovaných filmů. „Všechno jsem zahodil a začal žít v zemi, kterou nikdo ani pořádně neznal," doplnil. Skoro nikdo jeho rozhodnutí nechápal a přátelé z Ameriky ho dokonce podezírali, že je skrytý komunista.

Naopak zdejší komunistický režim měl zase obavy, aby se z něj nevyklubal zápaďácký agent. Tehdejší StB na něj měla složku a zřejmě ho i nechala sledovat. Ovšem režisér, kterého mnozí varovali, nikdy dohled soudruhů nepocítil. Život zde měl pro něj také jednu velkou výhodu. Jelikož mu Bill Snyder z Ameriky dohazoval kšefty, vydělával v dolarech, ale zde žil za české koruny.

Jenže všechno tak idylické přece jen nebylo, jelikož velkou část výdělku musel posílat zpátky do USA coby výživné bývalé manželce a třem malým synům (nejmladšímu byly 3 roky), které kvůli lásce ke Zdence opustil. Všichni tři za ním ale občas jezdili a dnes se všichni vydali více méně v jeho šlépějích. „Nejstarší Kim je velmi úspěšným autorem komiksů, Simon dělá kreslené vtipy a nejmladší Seth je grafickým designérem," vypočítává Gene.

Zdena, která má na starosti například i animovaný večerníček Maxipes Fík, měla přitom také z předchozího manželství syna Davida. „Exmanžel jí nic neusnadnil. Přesvědčil soud, aby kvůli mému původu dostal syna do péče on,“ přiznal pro Téma Deitch s tím, že žena syna skoro obden navštěvovala a trávila s ním co nejvíce času.

Jemu se nakonec splnil sen a svůj animák Munro o chlapci v armádě skutečně natočil a dokonce za něj získal Oscara. Jenže nedoufal ve výhru, a tak na předávání neodletěl. Jeho sošku mu tak vyfoukl kolega Snyder a nechal si na ni vyrýt své jméno. Deitch pak ale dostal dopis od Akademie, která se omlouvala a skutečně potvrdila, že cena patří jemu. „Tehdy mě to dost štvalo," svěřil se animátor, který by ale dnes neměnil. 

VIDEO: Jméno se do sošky ryje vždy až po vyhlášení ceny. Takhle na svého Oscara čekal Leonardo DiCaprio

Video
Video se připravuje ...

Leonardo DiCaprio čeká, až mu na Oscara vyryjí jméno. Twitter/Variety

 

Fotogalerie
14 fotografií