Jakmile se Eugenia Cooney objeví  na videokanále Youtube, sledují ji miliony odběratelů. Jedni ji obdivují, většina ostatních ji ale silně kritizuje.

Svou vychrtlou postavou totiž propaguje mentální anorexii, která je u ní zjevná. Obávají se, že svými videi, kde její tělo jen chrastí kostmi, by mohla ovlivnit některé mladé dívky trpící stejnou nemocí, které by se v jejím vzhledu mohly vzhlédnout a díky ní by se mohly domnívat, že tato nemoc není nebezpečná.

Dokonce se na internetu objevil příspěvek, že je Eugenia už mrtvá.

"Chtěla bych vám říct, že nejsem mrtvá, jak vidíte žiju. A jsem skutečně v pohodě, cítím se dobře," říká youtuberka v jednom ze svých videí. Anorexii razantně popírá a nemyslí si, že by svým vzhledem ovlivňovala jiné.

"Nemyslím si, že by chtěl někdo vypadat jako já. Každý ať je originál a je sám sebou. Lidé by neměli chtít vypadat jako někdo jiný," svěřila se.

Její sledující se jednak obávají, že pokud se jí nedostane odborné pomoci a nezačne jíst, Eugenia brzy zemře. Veřejnost dokonce podepsala petici, aby její videa byla na internetu zakázána právě z důvodu její nezdravého vzhledu. Cooney si však stojí za tím, že anorexií netrpí a ve svých videích se odmítá bavit nejen o své váze, ale také o svých stravovacích návycích. 

Podle fanoušků, kteří ji sledují pravidelně, Eugenia začala mít problém s příjmem potravy od roku 2013, kdy se odstěhovala od své matky a začala bydlet sama. Od té doby šla její váha razantně dolů. 

Co je mentální anorexie?

Mentální anorexie je dlouhodobá psychická nemoc spočívající v odmítání potravy, která ve vážnějších případech končí smrtí. Tuto nemoc spouští většinou tzv. „nárazové impulzy“ psychického původu, jako je například úmrtí v rodině, rozchod s partnerem apod. Mentální anorexie je tedy spojena s nějakým velkým a závažným psychickým problémem, se kterým se jedinec nemůže vyrovnat. Svoje problémy, aniž by je dobře zhodnotil a zanalyzoval, řeší tím, že nejí a odmítá potravu.

Mají ji jedinci, kteří mají nějaký závažný psychický problém a „vylívají si ho“ na své postavě, tedy tím, že odmítají potravu a nedodávají tělu potřebné živiny. Pro anorexii je charakteristické snižování hmotnosti úmyslně vyvolané daným jedincem, které vyvolává jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, dále zvyšováním energetického výdeje (cvičení), z dalších prostředků jimi využívanými je vyprovokované zvracení, průjmy či užívání anorektik či diuretik.

Fotogalerie
17 fotografií