Labuda se při rozhovoru, který proběhl v jeho herecké šatně Slovenského národního divadla, snažil působit mile a vstřícně, byť bylo znát, že mu zdraví příliš neslouží. Chodil velice pomalu a těžce dýchal. Na schůzku s reportérem Blesku se přivezl sám, a už tehdy ze svého vysokého auta vystupoval velice ztěžka.

Při rozhovoru se zajímal o Menzelovo zdraví. Režisér, s nímž natočil nejen „Vesničku“, ale i Obsluhoval jsem anglického krále, v tu dobu ležel v umělém spánku v pražské nemocnici po operaci mozku. „Doufám, že mě nic podobného nepotká. Ale nikdo tu nejsme věčně,“ litoval kamaráda.

Na společné natáčení vzpomínal rád, a ještě víc na úspěch, který s filmem měli. „Sledoval jsem udílení Oscarů v přímém přenosu, protože my v Bratislavě jsme chytali stanice z Vídně, do Prahy ale signál nedolehl. Hned jak to skončilo, volal jsem do Prahy Menzelovi a Svěrákovi, jak jsme dopadli,“ smál se herec s tím, že byť tehdy „Vesnička“ Oscara nezískala, už jen nominace byla úspěch.

„Vždycky jsem měl pocit, že Češi si umějí úspěch víc užít a radovat se i z úspěchů slovenských tvůrců, protože je považují skoro za své. Na Slovensku tohle není, když má ve světě úspěch český film, na Slovensku je vnímaný jako kterýkoliv jiný ze zahraničí,“ přemýšlel Labuda.

Fotogalerie
41 fotografií