Alaïa, jehož jméno se z arabštiny přepisuje jako Azaddín Alaja, byl uložen na hřbitově v Sídí Bú Sajdu. S jeho rakví z Francie přicestovaly modelky Naomi Campbell a Farda Khelfa, které byly Alaïaovi blízké. Rakev doprovázelo několik desítek lidí, mezi nimiž byl i prezident Sibsí. Ministr kultury řekl, že kreace z Alaïaovy dílny v sobě měly „podstatu, krásu i fantazii“ Tuniska.

Alaïa se narodil roku 1940 v rodině zemědělce. Pracoval jako pomocník v krejčovské dílně, aby si vydělal na studium. Do Paříže odešel koncem 50. let. Slavný začal být v 80. letech, když přišel s elastickými těsnými kalhotami, sukní se zipem umístěným na zadní části oblečení a návrhy podtrhujícími ženskou siluetu. Měl věrnou a vlivnou klientelu, takže pracoval mimo velká přehlídková mola a stranil se i tisku.

Měl co do činění i s českými topmodelkami. Zavzpomínala na něj například Tereza Maxová. „Odpočívej v pokoji, budeš chybět,“ napsala Maxová. 

RIP Azzedine Alaia 💔you will be missed

Příspěvek sdílený Tereza Maxova (@terezamaxova),Lis 18, 2017 v 9:13 PST

Oblékal herečku Marion Cotillard, bývalou americkou první dámu Michelle Obamovou a na státní návštěvě Španělska na sobě měla jeho šaty i někdejší první dáma Francie Carla Bruni.

Fotogalerie
12 fotografií