Herec tak podpořil ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl v Rusku odsouzen na dvacet let vězení a právě si svůj trest odpykává v jakutské káznici. Učinil tak prostřednictvím umělecké kampaně „Uvězněn za umění“, která má podporovat a ochraňovat svobodu projevu a zároveň obhájit všechny umělce, kteří mají v současnosti status politického vězně v různých státech na světě.

Depp přitom nemusel udělat nic extra těžkého, jen se nechal vyfotit coby trestanec. Na fotografii mu na krku visí tabulka s datem Sencova uvěznění a délkou výkonu trestu. Kromě hvězdy Pirátů z Karibiku se zapojili i další umělci, například Naděžda Tolokonnikovová (27) ze skupiny Pussy Riot, hudebník Peter Gabriel (66) či kytarista kapely Rage Against the Machine Tom Morello (52).

Ti se teď také mohou pochlubit fotografií, která vypadá jako z policejní vyšetřovny, na destičkách mají ale zapsány data jiných vězňů. Kromě ukrajinského režiséra kampaň upozorňuje i na uvěznění zpěváka Tran Vu anh Binha (ve Vietnamu), spisovatele a žurnalistu Dawita Isaaka (V Eritree), zpěváka Nudema Duraka (v Turecku). Ze snímků s umělci vznikla i trička a výtěžek z nich bude použit na advokáty pro zmíněné trestané.

Sencov, kterého podporuje sám Depp, se nejvíce proslavil filmem Gamer, který byl v roce 2012 promítán na filmovém festivale v Rotterdamu. Jeho opletačky se zákonem započaly o dva roky později, krátce po zabrání ukrajinského Krymu Ruskem.

Režisér byl obviněn ze spolupráce s teroristy, což popřel. V srpnu 2015 byl však odsouzen a poslán na 20 let za mříže. Podle mnohých je Sencov pouze politickým vězněm, jelikož veřejně vystupoval proti ruskému prezidentu Putinovi (64). Podporu mu už v minulosti vyjádřili mnozí jeho kolegové, mezi nimi i polská režisérka Agnieszka Holland (67), která je podepsána například pod minisérií Hořící keř.

VŠE O JOHNNYM DEPPOVI NA BLESK.CZ ČTĚTE ZDE>>

 

Fotogalerie
32 fotografií