Byl to večer plný emocí, pestrých rób, ale i odhalení. To největší si přichystal moderátor Neil Patrick Harris, známý ze seriálu Jak jsem potkal vaši matku (How I Met Your Mother). „Barney Stinson“ se totiž na pódiu objevil v jeden moment pouze ve slipech! Šlo přitom o narážku na úvodní scénu filmu, který si nakonec odnesl toho nejdůležitějšího Oscara za snímek roku...

Nejdůležitější cena večera přitom byla vyhlášena na samotný závěr. Nejlepším filmem se stal Birdman režiséra Iňárritua! Porazil jasné favority jako Americký sniper nebo Grandhotel Budapešť. Kdo další si odnesl cenné sošky?

Nejlepší film vyhrál snímek Birdman
Autor: Twitter CTV

Oscarová noc 2015

Uplakaná a dojatá herečka Julianne Moore se konečně dočkala svého proslovu, který směřovala především svým nejbližším a těm, kteří jí pomohli v její kariéře. Závěr věnovala speciálně svému manželovi a dětem. 

Vyhlašování nabírá na otáčkách a nejsledovanější kategorie jsou odtajněny. Zarostlý Matthew McConaughey vyhlásil Nejlepší herečku v hlavní roli. Ještě před dnešním večerem byla nejvíce skloňována Julianne Moore, která stále čeká na svého Oscara. Plány na vítězství jí však mohly zničit Rosamund Pike a Reese Witherspoon. Julianne Moore přesto vítězí! Vyhrála díky roli učitelky s Alzheimerovou chorobou ve snímku Still Alice.

Jedno z největších očekávání večera vždy patří kategorii Nejlepší herec v hlavní roli. Tento rok si to mezi sebou rozdali Steve Carell, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Michael Keaton a Eddie Redmayne. Herečka Cate Blanchett nakonec mohla vyhlásit jen jednoho, tím šťastným se stal Eddie Redmayne. „Jsem šťastný muž. Tohle je Oscar,“ pronesl herec, který absolutně nemohl uvěřit tomu, že vyhrál! Sošku si odnesl za film Teorie všeho, kde ztvárnil tělesně postiženého vědce Stephena Hawkinga.

Nejlepším hercem se stal nečekaně Eddie Redmayne
Autor: Twitter CTV

Herec, scénárista a režisér Ben Affleck předal Oscara Nejlepší režii roku. Další sošku si odnáší film Birdman režiséra Alejandra Gonzálese Iñárritua.   

Cena Nejlepší adaptovaný scénář si nemohla přát lepšího vyhlašovatele. V růžových šatech předala slavná Oprah zlatou sošku Grahamu Moorovi za The Imitation Game.

Eddie Murphy se zhostil vyhlášení Nejlepšího původního scénáře. Akademici ocenili nejvíce snímek Birdman scénáristů Alejandra Iñárritua, Nicoláse Giacobonea, Alexandera Dinelarise a Armanda Boa.

Nejlepší původní hudbu přišla vyhlásit herečka a zpěvačka Julie Andrews, která před téměř 50 lety nazpívala song, který před pár minutami interpretovala Lady Gaga. Alexandre Desplat převzal z rukou Julie svou zlatou sošku za hudbu k filmu Grandhotel Budapešť.

Julie Andrews poděkovala za nádherné vystoupení zpěvačce Lady Gaga
Autor: Reuters

Diváci netrpělivě čekali celý večer na vystoupení zpěvačky Lady Gaga. Ovšem nikdo nečekal, jak moc jim vyrazí dech. Jako víla mezi stromy spolu s orchestrem si vystřihla muzikálovou píseň The Sound of Music. Jako jedna z mála si po svém vystoupení vysloužila standing ovation. 

Lady Gaga zazpívala muzikálovou píseň The Sound of Music
Autor: Reuters

Milým překvapením bylo vyhlášení Nejlepší písně, kterého se zhostil herec John Travolta a Idina Menzel. John Stephens a Lonnie Lynn přebírají své Oscary za píseň Glory.

John Travolta škádlí Idinu Menzel
Autor: Reuters

Oprah gratuluje vítězům kategorie Nejlepší píseň
Autor: Reuters

Jennifer Aniston a David Oyelowo společně vyhlašují Nejlepší dokumentární film – Feature. „A Oscar patří CitizenFour!“ Pro dokumentaristy je to první Oscar.  

Po krátké pauze byli diváci opět prudce vráceni do vyhlašování cen. Nejlepší střih letos patří Tomu Crossovi za film Whiplash

Herečka Meryl Streep zavzpomínala na umělce, kteří s námi být už nemohou. Se slzami v očích a s třesoucím se hlasem uvedla In Memoriam desítky osobnosti, které se nezapomenutelně zapsaly do srdcí diváků. Na památku hvězd, které odešly, zazpívala zpěvačka a herečka Jennifer Hudson. 

Emmanuel Lubezki si letos odnesl Oscara za Nejlepší kameru. Se snímkem Birdman porazil dokonce i Grandhotel Budapešť.  

V pořadí třetí Oscar! Grandhotel Budapešť vyhrál v kategorii Nejlepší výprava. Dvojice Adam Stockhausen (výprava) a Anna Pinnock (dekorace) si cenu právem zasloužili.

Zraky diváků se nyní upínají k animovaným filmům. Nejlepším krátkým animovaným filmem se stává Feast, který převálcoval The Bigger Picture, The Dam Keeper, Me and My Moulton a A Single Life. Oscara za Nejlepší animovaný celovečerní film si odnáší Velká šestka, což je pro tvůrce vůbec první zlatá soška. 

Tento rok bylo nominováno celkem 5 filmů na cenu Nejlepší vizuální efekt. Přestože všechny snímky byly zpracovány výborně, Oscara si odnesli Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter a Scott Fisher za Interstellar.

Velkou otázkou letošních Oscarů bylo, zda herečka Meryl Streep získá sošku za Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Nakonec ji o toto vítězství připravila Patricia Arquette se snímkem Chlapectví. Herečka je tak nervózní, že svou děkovnou řeč musí číst z pomačkaného papíru, který se jí třepe v ruce. Patricia během proslovu zabrousila na otázku žen ve společnosti, kterým poděkovala za vše, co dělají.

Patricia Arquette jako nejlepší herečka ve vedlejší roli
Autor: Reuters

Po této krátké nahaté vložce zvítězil Whiplash „autorů“ Craiga Manna, Bena Wilkinse a Thomase Curleyho v kategorii Nejlepší zvukový mix. Spolu s ním se o Oscara utkal Americký Sniper, Birdman, Interstellar a Unbroken. Nejlepší střih zvuku poté konečně vyhrál Americký sniper.

Vtipálek Harris si pro diváky připravil opravdu milou atrakci... Během reklamní přestávky se nestihl převléknout a na pódium přišel pouze v bílých slipech.

Harris se nestihl během přestávky převléct
Autor: Reuters

Nejlepším hraným krátkým filmem se pro tento rok stal The Phone Call. Crisis Hotline: Veterans Press 1 se o několik minut později pasuje na Nejlepší krátký dokument. Děkovaná řeč Ellen Goosenberg Kent a Dany Perry se nesla v duchu srdceryvných slov, kde se zadržovaly slzičky štěstí. 

Nejlepší krátký dokument. Děkovaná řeč Ellen Goosenberg Kent a Dany Perry
Autor: Reuters

Představování Nejlepších filmů pokračuje. Další dva snímky, které se utkají o Oscara jsou Chlapectví a Birdman.

Krásná Nicole Kidman měla tu čest předat Oscara Nejlepšímu cizojazyčnému filmu. Letos byla konkucernce opravdu velká, nicméně vítěz je jen jeden a tím je polský film Ida.  

Moderátor Neil Patrick Harris uváděl pěveckou vložku a při té příležitosti vyhlásil dalšího „Oscara“. Zlatou sošku ze stavebnice Lego získala překvapená Oprah.

Překvapená Oprah převzala cenu z Lega
Autor: Twitter CTV

Nejlepší kostým získala Milena Canonero za snímek Grandhotel Budapešť. Milena Canonero sklidila bouřlivý potlesk za svou práci. „Děkuji vám všem,“ ukončila svou děkovnou řeč vyjímečná kostýmová návrhářka pocházející z Itálie. Krátce na to převzali Frances Hannon a Mark Coulier Oscary za Nejlepší masky, kteří se podíleli rovněž na filmu Grandhotel Budapešť. Pro tento snímek je to v tento moment už druhý Oscar!

Otazník se klasicky vznáší nad cenou za Nejlepší film. Mezi první, které byly divákům představeny, patří dle očekávání Americký sniper a Grandhotel Budapešť, kteří jsou pasováni na favority. Po jemném připomenutí prvních dvou nominovaných na Nejlepší film se objevuje kapela Maroon 5 v čele s Adamem Levinem, kterou uvedla herečka Dakota Johnson.

Marron 5
Autor: Reuters

První kategorií, u které se lidé dozvěděli vítěze, byl Nejlepší herec ve vedlejší roli. O tuto důležitou cenu se „poprali“ herci Robert Duvall, Ethan Hawke, Edward Norton, Mark Ruffalo a J. K. Simmons. Za svou skvěle ztvárněnou postavu ve snímku Whiplash zvítězil J. K. Simmons, který poděkoval za své úspěchy především své rodině a nejvíce své matce a otci.

J. K.Simmons přebírá Oscara
Autor: Reuters
  

Velkolepá show se očekávala především díky herci Neilu Patricku Harrisovi, který si tak odbyl svou moderátorskou premiéru. Publiku tento usměvavý blonďák nezůstal nic dlužen. Na úvod si vystřihl několikaminutovou píseň, ve které předvedl nejen zpěv, tanec, ale i kouzelnické umění, které miluje.

Kouzla a čáry
Autor: Reuters

Neil Patrick Harris ukázal, že je nejen úžasný herec
Autor: Reuters

Červený koberec se začíná plnit hvězdami filmového nebe!

Mezi krásnými večerními šaty byly jedny avantgardní, zpěvačka Lady Gaga nezklamala. Většina pozorovatelů se však shoduje, že tato toaleta je jen slabým odvarem toho, co si zpěvačka vezme na sebe během svého vystoupení, které nás teprve čeká.

Lady Gaga
Autor: Twitter CTV

Nikdo by nehádal, že herečka Scarlett Johansson porodila před pár měsíci, vypadá úchvatně. Ani herec John Travolta se neudržel, aby ji vášnivě nezačal líbat. Lásku si na červeném koberci projevily i herečky Emma Stone a Jennifer Aniston.

Ve vášnivém objetí – Jennifer Aniston a Emma Stone
Autor: Twitter CTV
 

Celebrity pomalu míří do hlavního sálu v Dolby Theatre, aby se pohodlně usadily na svá místa. Přesto většina pozvaných teprve doráží na červený koberec, jako zpěvačka Jennifer Lopez, herečky Gwyneth Paltrow a Nicole Kidman, herec Benedict Cumberbatch nebo legenda Clint Eastwood.

Jennifer Lopez zakryla své pozadí obří „princeznovskou“ sukní
Autor: Twitter CTV
Okouzlující herečka Gwyneth Paltrow
Autor: Twitter CTV
Herec Benedict Cumberbatch přišel s manželkou
Autor: Twitter CTV
Nicole Kidman přijela v doprovodu svého manžela Keitha Urbana
Autor: Twitter CTV
 

Další z kandidátů na Oscara. Herečka Cate Blanchett doráží v elegantní černé róbě ozdobené tyrkysovým náhrdelníkem od Tiffanyho. Černou zvolil i herec J. K. Simmons, předpokládaný vítěz kategorie Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Černo-bílou kombinaci zvolilo i další „žhavé želízko“ v ohni, herečka Reese Witherspoon.  

Dáma v černém, herečka Cate Blanchett
Autor: Twitter CTV
Vítěz kategorie Nejlepší herec ve vedlejší roli J. K. Simmons
Autor: Twitter CTV

Reese Witherspoon je nominována v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon
Autor: Twitter CTV

Nad L. A. se zatáhla obloha a začalo silně pršet. Hvězdy ze svých limuzín okamžitě míří skryté pod deštníky na červený koberec. Jedna z lehce opršelých je věčná čekanka na Oscara, herečka Julianne Moore. Třeba jí konečně prší štěstí a dnes večer si svou vysněnou sošku za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli odnese.

Julianne Moore je velkou favoritkou na Oscara
Autor: Twitter CTV

Velká kandidátka na Oscara, herečka Rosamund Pike, přichází. Červená prozatím dominuje všem večerním toaletám přítomných dam a tato „Zmizelá“ je jednou z nich.

Herečka Rosamund Pike je velkou kandidátkou na vítěze. Snímek Zmizelá jí možná Oscara skutečně přinese
Autor: Twitter CTV
 

Nominovaná Laura Dern v metalických šatech. Herečka se za několik desítek minut popere o svého prvního oskara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Podobně je na tom i herec Michael Keaton, který je nominován díky snímku Birdman v kategorii Nejlepší herecký výkon v hlavní roli. V závěsu za hercem Keatonem se objevila v bílé večerní róbě devětatřicetiletá herečka Marion Cottillard, která bojuje v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon.

Marion Cottillard je nominována v kategorii Nejlepší herecký výkon v hlavní roli
Autor: Twitter CTV

Michael Keaton s Davidem Oyelowo
Autor: Twitter
Herečka Laura Dern doufá, že si dnes odnese Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Autor: Twitter

Padesát odstínů červené! Herečka Dakota Johnson tentokrát zvolila ďábelské sexy šaty s vysokým rozparkem. Přestože snímek 50 odstínů šedi na Oscara nominován nebyl, herečka má na červeném koberci větší úspěch než její nominovaní kolegové. Dakota přišla v doprovodu své matky Melanie Griffith.  

Dakota Johnson v červené
Autor: Twitter

Červený koberec se právě teď žačíná hemžit slavnými osobnostmi. Moderátor večera Neil Patrick Harris přijel se svým manželem Davidem. Na Harrisovi nebyla znatelná jakákoliv nervozita z velké zodpovědnosti, která ho čeká. Naopak všem okolo rozdával milé úsměvy.

Moderátor večera Harris přijel v doprovodu svého manžela
Autor: Twitter

Jednou z prvních, kdo vstoupil na červený koberec, byla modelka Karolína Kurková, která zvolila sice jednoduché, ale zato velmi elegantní šaty.

Modelka Karolína Kurková byla na červeném koberci jednou z prvních
Autor: Twitter

Už za několik málo desítek minut se na červený koberec začnou sjíždět osobnosti filmového plátna. Přehlídka velkolepých večerních rób a amerických úsměvů klepe na dveře.

Červený koberec je připraven na příchod slavných hostů
Autor: Twitter
 

O první snímek ze zákulisí se podělila na své sociální síti Lady Gaga. Zpěvačka, která by také měla dnes vystoupit, jako drží slavnou sošku Oscara a zároveň má na sobě dlouhé černé šaty s velmi vysokým rozparkem.

Lady Gaga dnes vystoupí během 87. udílení cen Akademie
Autor: Instagram

Moderátor večera Neil Patrick Harris spolu s Hughem Jackmanem, který Oscary uváděl v roce 2009. Jeho vystoupení údajně bylo velkou předlohou pro moderátorského nováčka Harrise, od kterého se očekává nejen bezchybný slovní projev, ale i pěvecká a taneční show. Podporu svému kolegovi vyslovil Jackman prostřednictvím sociální sítě dnes ráno a rovnou přidal jejich společné foto.

Hugh Jackman se svým nástupcem, moderátorem dnešního večera Neilem Patrickem Harrisem
Autor: Twitter

Neil Patrick Harris
Autor: Profimedia.cz
 

Los Angeles se dnes probudilo do krásného rána a už netrpělivě odpočítává každou minutu, kdy vypukne jedna z nejočekávanějších událostí roku. 87. udílení slavných zlatých sošek začíná už za pár hodin!

Afroameričané protestují proti „bělošské" nominaci
Autor: ČTK