Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

13 tajemství, které jste nevěděli o filmu Pomáda!

/
  • Pomáda
    14. ledna 2015 ● 20:20

    Každý ve svém životě jistě viděl muzikálový film Pomáda (1978). Příběh hodné, blonďaté Sandy a na první pohled rošťáka se zlatým srdcem Dannyho Zuka zná zřejmě každý. Ale i tento film má několik tajemství, které divákovi unikly.

  • 1.

    John Travolta byl velký fanda Olivie

    Než se začaly natáčet první scény tohoto snímku, hlavní představitelé Sandy a Danny se osobně vůbec neznali. Ale protože John (60) byl obrovský fanda Olivie (66), sebral v sobě veškerou odvahu a zaklepal na její dveře, aby se jí šel představit.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Staří herci

    Všichni herci, kteří se objevili ve snímku Pomáda, byli o mnoho let starší, než postavy, které představovali. Na střední škole by mohli být pouze v případě, že by několikrát propadli. John Travolta tehdy měl 23 a Olivia Newton-John oslavila 30.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Píseň

    V originále song Greased Lighting zpívá Kenickie. Ale údajně John Travolta byl touto písní tak unešen, že se domluvil s režisérem, že se scéna přepíše pro něj. Ve finále opravdu tuto píseň, která zazní ve scéně, kdy kluci opravují svůj vysněný vůz, zpívá Danny.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Cucflek byl skutečný

    Cucflek, který se snažila zamaskovat Betty Rizzo, a který jí udělal Kenickie, byl skutečný. Herečka Stockard Channing (70) se jednou nechala slyšet: „Jeff Conaway (60) trval na tom, že ho udělá sám.“ Herečka pak musela po natáčení této scény několik dní maskovat pod make-upem a šátkem cucflek, který ji nechtěl údajně dlouho opustit.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Song „Hopelessly Devoted to You“ natočen až dodatečně

    Píseň, kterou zpívá Sandy na dvorku byla napsána a natočena až po skončení samotného natáčení. Tvůrci si údajně uvědomili, že zpěvačka Olivia Newton-John ve filmu nemá žádnou pořádnou baladu a tak ji pro ni sepsali a natočili. Píseň poté obdržela nominaci na Oscara.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Ve filmu si měl zahrát Elvis Presley

    Tvůrci filmu pevně věřili, že se jim do snímku podaří ukořistit zpěváka Elvise Presleyho (†42). Ten se měl objevit jako strážný anděl Frenchy, která opustila školu kvůli kadeřnickému kurzu. Právě anděl jí nakonec poradil, ať se vrátí zpět do školy. Scéna byla šitá na míru Presleymu, ten však roli zcela striktně odmítl. Nakonec se objevil ve filmu americký herec a zpěvák Frankie Avalon (74).

    Elvis Presley - jeho začátky
    Autor: en.wikipedia.org

  • 7.

    Píseň „Look at Me I'm Sandra Dee“ přináší smrt

    Původně v textu písně byl zmíněn filmový herec Sal Mineo, který byl však zavražděn. Proto autoři přepsali slova na „Elvis, Elvis, let me be.“ V den, kdy scéna z pyžamového „večírku“ byla dotočena, zemřel i samotný Elvis Presley.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Závod s auty a páchnoucí voda

    Když se točila scéna, kde Danny závodí se svým starým autem proti Škorpiónům, pod mosty bylo ještě hodně vody. Tato stojatá voda tam však byla už dlouho a v momentě, kdy na některé představitele Pomády voda nechtěně stříkla, odnesli to zdravotními komplikacemi. Především průjmem a vyrážkou.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 9.

    Příjmení Sandy se muselo změnit

    Původně scénáristé pojmenovali hlavní představitelku jako Sandy Dumbrowski. Ale vzhledem k tomu, že byla obsazena Olivia Newton-John, tvůrci filmu byli nuceni příjmení změnit, aby odpovídalo jejím australským kořenům na Sandy Olsson.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    Upocená taneční soutěž

    Když se tvořil scénář k filmu, nepředpokládalo se, že by Danny tančil se Sandy během taneční soutěže. Údajně měl tancovat pouze s Cha-chou. Nicméně dvojice Travolta a Newton-John byli tak tanečně vybaveni, že na poslední chvíli se scénář přepsal. Scéna se tehdy točila v reálné školní tělocvičně, jenže ta neměla dostatečné odvětrávání. V den natáčení bylo v tělocvičně přes 46 stupňů.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 11.

    Neposedné legíny Olivie Newton-John

    V závěrečné scéně, kdy na sebe Sandy oblékne černou bundu a sexy upnuté legíny vznikl velký problém. Legíny byly tak malé, že zip, který měla herečka na legínách našitý, neustále praskal. Takže po každé otočce nebo taneční kreaci si musela Olivia legíny stáhnout a osobně zašít.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 12.

    Zmizelý lunapark

    Konečné scény se natáčely v opravdovém lunaparku. Veškeré atrakce byly skutečné. Jenže když chtěl režisér natočit některé scény znova anebo více zblízka zjistili, že putovní kolotoč je pryč. Během jednoho večera tak kolotočáři sbalili své kufry a zmizeli.

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

  • 13.

    První promítání ve starých šatech

    Na premiéru snímku Pomáda, přišla zpěvačka a herečka Olivia Newton-John ve svých maturitních šatech.  

    Pomáda
    Autor: Profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

blekyn2012: Určitě jste také mnozí nevěděli, že John Travolta je B.U.Z.E.R.A.N.T. s velkým B . Hnus.

(15. 01. 2015 11:55)

gabreta: Hodně dobrej film, stejně jako jeho předchůdce, West Side Story. Rád je člověk skoukne i dneska.

(15. 01. 2015 00:45)

nicol30: Škoda že to nevzal ten Elvis, v jednom filmu Travolta s Elvisem to by dostalo film do jiné dimenze. I tak je to jedna ze super klasik. Na druhou stranu bůh ví jestli by stihl dotočit co by tam hrál díky smrti v době natáčení.

(14. 01. 2015 22:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy