Harry navštívil výstavu velkoformátových snímků zraněných vojáků. Na vernisáži nechyběl jejich autor, kanadský zpěvák Bryan Adams, který se focení věnuje už dlouhá léta a před objektiv se mu chtějí dostat ta nejslavnější jména. Mezi pozvanými byli také portrétovaní vojáci, kteří se ze svých misí vrátili s trvalými následky.

Princ, který sám absolvoval dvě vojenské zahraniční mise, si neodpustil své typické žertíky. K seržantovi Ricku Clementovi (35), který přišel v Afghánistánu o obě nohy, když šlápl na podomácku vyrobenou minu, pronesl s lehkostí: „Aspoň že ti vlasy dorostly.“ Chechtal se Harry a s ním i holohlavý Rick, který se po výstavních sálech pohyboval na invalidním vozíku. Pak ale princ zvážněl. „Je to neskutečně silná fotka. Musíte být velmi pyšný,“ pronesl v hovoru k Adamsovi.

„Rehabilitace nekončí v nemocnici. Je to dlouhá cesta. Myslím si, že tyhle snímky mohou pomoci těm mužům a ženám na nich k tomu, aby přehodnotili to, jak sebe sami dosud vnímali,“ řekl během vernisáže Adams.

Mířil tím například na Marka Ormroda (31), který po explozi amatérské bomby přišel o obě nohy a pravou ruku, silně trpěl poruchou sebevnímání a sebevědomí. Tátu tří dětí výbušnina málem zabila přesně na Štědrý den v roce 2007.  „Byl jsem velkej chlap, vážil jsem sto kilo a měřil metr devadesát. Teď mám 177 cm a vážím necelých 70 kilo. Moje psychika hrozně utrpěla,“ přiznal otevřeně Mark. „Ale když jsem uviděl tu fotku, byl jsem hodně překvapený. V hlavě můj vlastní obraz vypadal mnohem hůř,“ řekl.

„Byl jsem jedním z prvních jeho objektů a myslím, že Bryan měl dost obavy, aby se mě nedotkl, když mě požádal, jestli bych si svlékl kraťasy. Ale jako bývalý mariňák nemám rozhodně strach svléknout se na veřejnosti. Jen jsem se trochu styděl, protože jsem si zrovna nevzal parádní prádlo. Naštěstí to nakonec nebylo vidět,“ říká dnes s úsměvem voják.

Fotogalerie
8 fotografií