Když zemřel, zůstaly po Michaelu Jacksonovi dluhy ve výši kolem 400 milionů dolarů (6,8 miliardy korun). Věřitelé se však nemusí bát, že své peníze už nikdy neuvidí. Jackson totiž i po smrti dluh ukázkově splácí. A dokonce rychleji než před smrtí, protože nyní jeho jméno vydělává mnohem větší peníze. Může za to především úspěšný dokumentární film This is it, kde je král popu k vidění během příprav na koncertní šňůru, které se už nedožil. Po Jacksonově smrti vyšlo také nové album Michael s nikdy nevydanými písničkami legendárního zpěváka.

Rodina se od nového alba distancuje

I když bylo album docela slušné a ve světě se ho prodaly už tři miliony kopií, Jacksonova rodina z jeho vydání příliš nadšená nebyla. Jackson se totiž nedožil toho, aby mohl nazpívat finální verzi desky a na albu se objevuje jeho hlas pouze ze zkoušek. Aby se Jacksonův hlas ze zkoušek dal vůbec poslouchat, musel jeho zpěv projít řadou úprav. Ve výsledku to dopadlo tak, že u třech písní na albu fanoušci dokonce pochybovali, jestli se jedná vůbec o Jacksonův hlas. „Michael by nikdy nechtěl, aby byl vydán jeho nedokončený materiál,“ řekla k tomu zpěvákova rodina.

Jacksonovy posmrtné novinky nicméně pozůstalým po zpěvákovi vydělávají nemalé peníze. Během dvou let se na jejich kontech objevilo 310 milionů dolarů (5,3 miliardy korun). A právě z těchto peněz už byla zaplacena většina Jacksonových dluhů.

Obvinění se sexuálního zneužívání

Dluhy však byly jen jedním z problémů, které Michael Jackson musel během svého života řešit. Asi nejznámější aférou kolem zpěváka jsou jeho soudy kvůli obvinění ze sexuálního zneužívání malých chlapců. Poprvé ho obvinil zubař Evan Chandler, který tvrdil, že Jackson zneužil jeho syna Jordana. V tomto případě k soudu nedošlo, protože se Jackson vyrovnal s Evanem Chandlerem mimosoudně částkou 22 milionů dolarů (375 milionů korun). Král popu byl znovu obviněn ze stejného činu v roce 2003 třináctiletým Gavinem Arvizem. Během vyšetřování vyšlo najevo, že Jackson rád spal v jedné posteli s malými dětmi. K fyzickému kontaktu tam nedocházelo. Podle soudního psychologa nebyl Jackson pedofil, ale měl jen duši dítěte. Jelikož působil jako zpěvák už odmalička, skutečné dětství nikdy nezažil a tímto způsobem si to kompenzoval. Soudnímu psychologovi a závěrům vyšetřování dal za pravdu i soud v roce 2005 a Jacksona uznal nevinným. Pověst zpěváka byla však už natrvalo poškozená.

Spekulace kolem jeho dětí

Během života se Michael Jackson dvakrát oženil. Poprvé v roce 1994 s dcerou Elvise Presleyho, Lisou Marií Presley. Manželství však vydrželo pouze dva roky. Na konci roku 1996, pár měsíců po rozvodu, se oženil podruhé. Tentokrát se zdravotní sestrou Deborah Jeanne Rowe. Ta Jacksonovi porodila dvě děti, dceru Paris a syna Prince Michaela. Jacksonovy děti mají světlejší kůži a jsou kvůli tomu často terčem spekulací, jestli je slavný zpěvák skutečně jejich biologickým otcem. S druhou ženou se král popu rozvedl po třech letech, v roce 1999. Jackson má ještě třetí dítě, syna Prince Michaela II. Totožnost jeho matky je neznámá.

Za bledou kůži nemohl

Terčem spekulací a posměšků se často stávala jeho bledá barva kůže. Mnoho lidí si ještě dnes myslí, že se Jackson nechal změnit z černocha na bělocha kvůli vlastní touze zbavit se černé pleti. Pravdou však je, že zpěvák trpěl vzácnou nemocí zvanou vitiligo. Jedná se o kožní onemocnění, při kterém se na těle pacienta objevují bledé skvrny bez pigmentu, které se postupem času rozšiřují. Zpočátku Jackson maskoval nemoc jen pomocí make-upu. Když už ale ani make-up nepomáhal, začal používat chemické přípravky, které mu zesvětlovaly zbytky tmavých částí kůže.

Nešťastné řešení nespavosti ho stálo život

Pověsti kolem celé řady plastik v obličeji Michaela Jacksona však byly pravdivé. Začalo to tím, že si v roce 1979 zlomil nos během taneční zkoušky a podstoupil jeho plastiku. S výsledkem ale zřejmě spokojený nebyl a nos si nechal upravit ještě několikrát. Vedle toho si v 80. letech nechal upravit lícní kosti a udělat na bradě ďolíček. Kolikrát podstoupil Jackson plastickou operaci obličeje, věděl jen on sám. Malé číslo to ale nebylo. Ať už zpěvák vypadal jakkoliv, pitva po jeho smrti ukázala, že byl poměrně fit a náročnou koncertní šňůru by pravděpodobně zvládnul. Za jeho smrt mohla otrava sedativem Propofol, které Jacksonovi v osudný den injekčně podal jeho osobní lékař Conrad Murray. Důvod? Jackson nemohl spát a sedativum dostal na nespavost. Na to však propofol není určený. Lékaři ho používají hlavně k udržování celkové anestezie během operací. Z tohoto důvodu je Murray obviněn z neúmyslného zabití a hrozí mu vězení. Přesto se nástupu za mříže zatím úspěšně vyhýbá.

Fotogalerie
9 fotografií