O tom, že má Michal Dočolomanský blíž k mužům, se šeptalo už před lety. Marta Dočolomanská se k manželství s Michalem nikdy nechtěla vyjadřovat. Vždy jen řekla naučenou formulku: „Mám ho pořád ráda. Vždyť máme spolu syna a dceru.“ Jejich rozvod byl pro mnohé překvapením. A pro některé se jen potvrdila dlouho zamlčovaná pravda. Teprve po jeho smrti jeden z kolegů z divadla prozradil, proč se Dočolomanský po dvaceti letech s Martou rozvedl. Herec Oldo Hlaváček potřeboval od Dočka, jak mu všichni říkali, půjčit vrtačku. „Když jsem zazvonil u něho doma, otevřel mi náš společný přítel – populární zpěvák, o kterém se vědělo, že je jinak orientovaný. Na otázku, co tam dělá, mi odpověděl, že Míšu čeká s večeří,“ popsal Hlaváček.

Fotogalerie
1 fotografie

Pak Michal zmizel a všechna představení zrušil. Nikdo nevěděl, co se s ním stalo. Několik dní byl zavřený v bratislavském hotelu Devín a s nikým nechtěl mluvit. „Dokonce se říkalo, že si chtěl vzít život,“ dodal Hlaváček. V té době u něho nastal velký zlom a herec prožíval složité období. „Brečeli jsme oba nad jeho neštěstím, že se mu přestaly líbit ženy,“ vysvětlil herecký kolega. Chtěl ze sebe dostat všechno ven, někomu se svěřit a sám se sebou bojoval. Zřejmě to nejdůležitější bylo, že jeho děti i manželka ho respektovaly a nezanevřely na něj.

Později si připustil, že má rád muže, a udělal velký krok. Svého přítele Alexandra Godu, se kterým se znal více než deset let, představil vyvoleným přátelům. Setkávali se společně ve spolku, kterému říkali Rajská zahrada a do něhož prý chodí dodnes. Ale už bez Dočolomanského…

Před smrtí stihl dát herec do pořádku své majetkové záležitosti. Byt v Bratislavě a i chatu ve vsi Studienka přepsal na svého přítele Šaňa.

Kdo byl Michal Dočolomanský (†66)

Patřil mezi nejoblíbenější herce jak na Slovensku, tak i u nás a díky své nekonfliktní povaze a příjemnému vzhledu si získal přízeň mnoha diváků. Mezi jeho slavné filmy patří bez pochyb Adéla ještě nevečeřela, kde ztvárnil postavu detektiva Nicka Cartera, a Tajemství hradu v Karpatech, kde si zahrál hraběte Felixe. Nezapomenutelná je i role Valenta Pichandy ve filmu Juraje Jakubiska Tisícročná včela. K jeho úspěšným filmům patří i Měděná věž, Perníková věž, Alžbětin dvůr, Bestiář a mnoha dalších. Nejvíc vystupoval na jevišti Slovenského národního divadla a proslavila ho postava Jánošíka v muzikálu Na skle malované. Několikrát vyhrál anketu o nejpopulárnějšího slovenského herce, získal řadu ocenění a dokonce i státní vyznamenání.